Читај ми!

Чији је "наш" музеј?

Стари власници траже повраћај и имовине коју користе државне институције. Потребна је измена закона, подсећају стручњаци. Зграду у којој се данас налази Музеј Николе Тесле зидао је себи за резиденцију индустријалац Ђорђе Генчић. Пошто није имао деце, имовину је завештао родбини.

Доста имовине коју користи држава за своје потребе могуће је вратити у натури уколико би држава за то имала слуха. Да би се поступак реституције у Србији спровео до краја неопходно је активније учешће саме државе. Целокупан посао реституције у Србији могао би да буде завршен за четири до пет година, међутим, неопходно је изменити закон.

Предмети на све стране. Очекивали су 30,  а примили преко 70 хиљада захтева грађана. Међу њима и захтев сина инжињера Добривоја Божића, изумитеља кочионог система за возове.

Наследник Роберт Боб Божић каже да је веома срећан да је рехабилитација његовог оца завршена.

"Враћен му је углед. Сада настављамо са процесом реституције имовине, тако да мој брат и ја можемо поново да се повежемо са прошлошћу и затворимо круг враћањем куће нашој породици", каже Роберт Божић.

Зграду у којој се данас налази Музеј Николе Тесле зидао је себи за резиденцију Ђорђе Генчић, индустријалац и министар унутрашњих дела краља Александра Обреновића. Пошто није имао деце, имовину је завештао родбини.

"Била сам код њега и у Зајечару, имао је неко имање исто тако мали дворац са терасицама. То памтим као најлепши део детињства", каже наследница Зора Стевановић. Она каже да је Генчића упознала као строгог човека. 

Обе куће власништво су државе, једну у којој је седиште ДС-а могуће је вратити старим власницима, а другу не, док је у њој музеј. Закон предвиђа да објекте које користи држава за обављање својих делатности није могуће вратити уколико су јој потребни.

"Могуће је да држава каже не - мени овај објекат више не треба што значи постаје аутоматски погодан за реституцију. То је тај активан однос државе не само у смислу враћања него и управљања имовином", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Сви објекти који су у државној својини треба у што већем броју да се врате старим власницима, сматрају у Мрежи за реституцију.

Миле Антић из Мреже за реституцију каже да Република Србија има много више имовине од онога што се потражује, чак и у изобиљу.

"Са друге стране, та имовина није пописана у великој мери на шта су нас многи други упозоравали из иностранства, а врло често служи и за злоупотребе и врло често се ненаменски користи", рекао је Антић. 

У поступку повратка одузете имовине у Србији ће се уредити и имовинско-правни односи, кажу у надлежној агенцији, напомињући да и остале институције, локална самоуправа, министарства, пре свега, треба да се укључе у поступак реституције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво