Читај ми!

Путовање из другачије перспективе

Путници спремни да преноће и код непознатих људи све су бројнији. Удружени у такозвани каучсурфинг њих има око три и по милона у 250 земаља. Све их је више и у Србији.

Путовати, упознавати нова места, друге културе и дружити се са људима из целог света, сан је многих. Међутим многи и одустају од тог сањарења због недостатка новца.

Уместо потраге за скупим хотелима, главобоље због трошкова смештаја, има путника који само траже кауч да преноће.

Могуће је да смештај током путовања буде бесплатан, чак и ако никога не познајете у месту које желите да посетите. Популарни каучсурфинг може вам помоћи. Осим што штеди новац, пружа вам могућност да упознате градове и људе из потпуно другачијег угла.

"Са свих страна света - од планина у Румунији до плажа у Грчкој, у Ужицу када је Гуча. Нешто што не можеш да видиш овако, о чему нећеш прочитати на интернету. Можеш да упознаш људе и културу и да осетиш тако неке ствари које иначе не би могао", каже Душко Петровић.

Постати члан није тешко. Сами уређујете свој профил, а препоруке долазе од оних које сте угостили. Каучсурфер свог будућег домаћина бира према сличним интересовањима - музика, спорт, филм. Зато се и намеће питање сигурности.

"Постоји систем 'ваучовања' на сајту, да неко гарантује за тебе, тако да доста фину слику можеш да стекнеш о неком ко је, шта је, и просто да изабереш са ким хоћеш да се видиш, са ким нећеш и то заиста спречава и одржава позитиван дух и одржава ниво сигурности на доста високом нивоу", додаје Петровић.

"Да би овакав вид смештаја постао званична туристичка понуда ипак је неопходно да смештај буде категоризован у Секретаријату за привреду града Београда. Оног момента када постане категоризован узлази у званичну понуду и ми га на тај начин региструјемо и промовишемо", каже Јелена Станковић из Туристичке организације Београд.

Wеб страница Couchsurfing постоји од 2004. године. Данас, каучсурфинг је много више од тога. То је заједница љубитеља путовања која броји три милиона корисника у више од 250 држава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво