Читај ми!

"Нађи време, не губи живот!"

Сваке године у Србији оболи око 4.000 жена, од чега се 10 одсто јави лекару тек у четвртом стадијуму обољења, упозорио је професор Радан Џодић на Национални дан борбе против рака дојке. Најчешће малигно обољење код жена, ако се рано открије, излечиво је у више од 90 одсто случајева.

Под слоганом "Нађи време, не губи живот", у Србији се обележава Национални дан борбе против рака дојке. То је најчешћи малигни тумор код жена, са највишом стопом морталитета.

Сваке године у Србији у просеку оболи око 4.000 жена, од чега на првом прегледу 10 одсто пацијенткиња има четврти стадијум обољења, упозорио је професор Радан Џодић, вршилац дужности директора у Институту за онкологију и радиологију Србије.

"Имате веома запуштене пацијенткиње, којима онда, на несрећу, можете само да продужите живот, у тој фази нема излечења", рекао је Џодић, гостујући у Дневнику РТС-а.  

Истичући важност организованих прегледа, Џодић је подсетио да су владином уредбом омогућени такозвани скрининзи у августу.

"Ове године ће бити 20 скрининг јединица, а требаће нам 100", истакао је Џодић и додао да је одзив морао да буде већи од 70 одсто да би прегледи имали ефекта у смањењу смртности.

Говорећи о прегледима у Институту за онкологију и радиологију Србије, Џодић је навео да се у тој установи уради 50 мамографија дневно, 45-50 ултразвучних прегледа, исто толико ЦТА и магнетних резонанција.

"Дневно се уради 16-20 операција, углавном у општој анестезији. Од тога је половина операција рака дојке. Тако на годишњем нивоу од рака дојке буде оперисано скоро 1.500 жена", додао је Џодић.

Према његовим речима, чак једна четвртина пацијенткиња из целе Србије прими хемиотерапију.

Учесталост рака дојке у свету и у Србији непрекидно расте већ 30 година, по стопи од 3,1 одсто годишње. У нашој земљи 26 одсто жена оболелих од рака има дијагнозу карцинома дојке, са стопом смртности од 17,5 одсто.

Најчешће малигно обољење код жена је, ако се рано открије, излечиво у више од 90 одсто случајева, поручили су стручњаци Института, наводећи да се у више од 70 одсто случајева сумњиве промене проналазе самопрегледом, док су организовани скрининг прегледи један од видова превентиве за жене од 50 до 69 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара