Читај ми!

Иновацијама ка технолошком напретку

По цитираности научних радова Србија у европском смо врху, али по броју патената на дну. Како би Србија повећа број иновација, неопходно ишколовати кадар потребан тржишту рада, стручњаке боље повезати са привредом и учланити се у европске асоцијације, поручују из Академије инжењерских наука Србије.

Велики проблем српске науке представља мали број иновација на годишњем нивоу. Академија инжењерских наука Србије истиче да би се дошло до већег броја иновација, потребно је ишколовати кадар потребан тржишту рада, боља повезати стручњаке са привредом, и учланити се у европске асоцијације.

Академија се састоји од биоетхничких, грађевинских, електротехничких, машинских, рударских, технолошких и других наука. Да би спојила преко потребно, науку и привреду, планира заједничке пројекте са Српском академијом наука и уметности.

"Главни циљ овакве једне велике организације је управо била да подржава технолошки развој земље на тај начин што ће се у већој мери подешавати остварења било у облику патената или пројеката као директног који доприноси технолошком развоју земље" Академик Никола Хајдин, председник Српске академије наука и уметности.

По цитираности научних радова, у европском смо врху, али по броју патената на дну. Годишње их је у Србији 30, а у Кини, 130.000. Тешко је направити нешто што ће се практично применити, опомињу инжењери.

Специјални саветник Марсел ван де Ворде истиче да би више различитих универзитета у Европи могло да се удружи, што би допринело далеко лакшој мобилности студената и научника.

"Имамо међутим један проблем везан за српске научнике. Раније је на европске универзитете долазило много ваших младих инстраживача, ту су и докторирали, али смо нажалост изгубили контакт са њима. А њихове иновације су могле да покрену индустрију. Мислим да ће "Хоризонт 2020" омогућити стварање мреже у свим научним областима", наводи Ворде.

Професор Бранко Ковачевић, председник Акедемије инжењерских наука Србије, каже да је приоритет улазак у Европску асоцијацију академије инжењерских наука.

"То би нам отворило врата Европе, постали бисмо равноправи партнер са веропским академијама, могли би са њима и да планирамо неке пројкете, а пре свега је важан механизам финансирања и истраживања науке Х2020. Друга ствар је да се статус реши на нивоу наше државе", каже Ковачевић.

Да би један пројекат био прихваћен треба написти пет, а садашње издавање од 0,34 одсто бруто одмаћег производа за науку и истраживања су недовољна. Зато се, осим од пројекта Европске уније доста очекује и од сарадње са Привредном комором Србије и Инжењерском комором Србије.

Са Српском академијом наука и уметности, кажу, треба направити округли сто о улози инжењера у друштву, како би им припало место које и заслужују.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара