Читај ми!

Шабић: Ризик од продора у приватност

Највећи број оператора не располаже документацијом о приватности и безбедности података о личности, саопштио повереник Родољуб Шабић. Истиче да постоји велики ризик од могуће незаконите обраде података и продора у приватност.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић указао је на велики ризик могуће незаконите обраде података и продора у приватност.

Највећи број оператора не располаже ни адекватном документацијом о приватности и безбедности података о личности, ни дефинисаним процедурама за приступ њима, ни сазнањима о релевантним законским одредбама, саопштио је Кабинет Повереника.

Шабић је окончао писмену фазу поступка надзора над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности према операторима који пружају услуге "приступа широкопојасној мрежи", односно приступа интернету физичким лицима.

Писмени надзор је спроведен достављањем операторима типских упитника на које су били дужни да одговоре и да као потврду датих одговора у прилогу доставе одговарајућа документа.

Од 184 оператора према којима је спроведен поступак, на питања је одговорило и доставило тражене прилоге 162.

Против 22 који то нису учинили, као и против још једног броја који су то учинили само формално, а фактички заправо опструирају поступак надзора, биће поднети захтеви за покретање прекршајног поступка.

Повереник оцењује да је, како због чињенице да се основано може сумњати у истинитост и тачност одговора датих од стране великог броја оператора, тако и због низа других разлога, нужно да буде спроведен и непосредан надзор у седишту већег броја оператора.

Такав надзор ће и бити спроведен, без обзира на расположиве скромне, неадекватне кадровске ресурсе.

Шабић је указао да и низ других чињеница говоре саме за себе и да су разлог за забринутост и да чак 92 оператора (57 одсто) наводи да нема евиденцију о уласку и времену боравка лица у просторије у којима се може приступити подацима о комуникацији, а многи и да не располажу засебним просторијама у којима се технички уређаји налазе.

Само 93 оператора (57 одсто) одговорило је да има инсталиране системе за детекцију неовлашћеног приступа, али је то и документовао само један, навео је Шабић.

Чак 115 оператора (71 одсто) изјављују да за лица која, радећи код њих, остварују приступ подацима о електронским комуникацијама, било у реалном времену било у архиви, нису као услов предвиђени никаква посебна стручна спрема, завршена обука или безбедносни сертификат, рекао је Повереник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара