Читај ми!

Древне Маје под лупом једне Београђанке

Доктор Сања Савкић годинама је живела у Мексику и прикупљала грађу за докторски рад о животу древних Маја. Једну од највећих цивилизација упознала је кроз храну, уметност и митове.

Трагајући за остацима храмова и палата једне од највећих цивилизација - Маја, историчарка уметности Сања Савкић зашла је дубоко у џунгле Мексика и Гватемале. Прикупљала је грађу за докторски рад, али и уживала у гостољубивости народа и храни. Мравља јаја, црви са агаве, месо ајкула и крокодила често су били на менију. Ипак, једна биљка и ондашњим и садашњим Мајама је на првом месту.

"Управо та намирница - кукуруз потиче са америчког континента, толико важна и обожавана да се верује да су богови и садашњег човека направили од кукурузног брашна и помешали са својом крвљу, те смо ми према њиховом веровању њихови потомци", каже ова историчарка уметности.

Без металних алатки, запержних животиња, па чак и без точка, Маје су градили велике градове. Нажалост, од тих велелепних грађевина, данас имамо само остатке, најчешће обрасле растињем. Ипак, оку радозналог посетиоца ни то не може да промакне.

"Задивила ме је пре свега њихова визуелна култура када говоримо о мајанаској култури, архитектури и сликарству, данашњег сликарства нема много. Пре свега ради се о зидним сликама. Чешће бисмо могли наћи дијамант било где у Београду, него слику код Маја. Чак и када нађемо то онда је сјајни легат", каже Сања Савкић.

И док је Европа била у тами, маштовите Маје су сачиниле мапе неба, развиле једини прави и оригинални систем писања на америчком континенту, усавршиле математику и невероватно прецизан календар. А, што се тиче мајанског пророчанства, изгледа да је и то био производ западног света, коме је опет пао мрак на очи.

"Код Маја и других мезоамеричких народа не можемо да говоримо о почетку краја нечега зато што код њих време перципирано као циклично није утврђен ни крај ни почетак, а смрт није ни почетак ни крај, већ обећање другог живота", сматра Сања Савкић.

Данас Маја има нешто више од осам милиона. Гаје и поштују кукуруз као некад, али укусу кока коле ни они не могу да се одупру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара