Читај ми!

Нове технологије у образовању

Дигитална писменост неопходна је за живот у савременом свету, поручено је са дводневне националне конференције посвећене употреби информационо-комуникационих технологија у унапређењу наставе и образовног система.

Дводневна национална конференција посвећена употреби информационо-комуникационих технологија у унапређењу наставе и образовног система почела је у Београду, а министар просвете Томислав Јовановић истакао је да су претходна два пројекта за увођење информационог система у просвети завршена безуспешно.

"Са жаљењем констатујем да су досадашња два пројекта за увођење информационог система (ИТ) у области просвете, науке и технолошког развоја, за која су ангажована значајна средстава, завршена безуспешно", рекао је Јовановић, убеђен да ће у трећем покушају бити више среће.

Јовановић очекује да ће тај програм, уз помоћ ИТ компанија, бити реализован до краја године и то без ангажовања додатних средстава, истакавши да без информационог система нема напретка и да је то услов да спроведемо очекивања наше деце, наставника.

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић истакла је да је дигитално описмењавање деце интер-ресорна ствар и да не зависи само од једног министарства.

"Важно је да савремено образовање ухвати корак са дечјом радозналошћу", рекла је Матић и навела да огроман број деце већ у првом циклусу образовања користи неку врсту интерактивне технологије, рачунаре, мобилне телефоне.

Она је подсетила да је дигитална писменост једна од осам компетенција које је Европска комисија препознала као неопходне за живот у савременом свету.

Менаџер владиног Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Жарко Шундерић указао је на велику потребу да се у нашим учионицама промени начин рада и да, како је рекао, учионица не изгледа као пре 100 година.

Конференција "Нове технологије у образовању" окупила је 1.500 директора школа, педагога, психолога, родитеља, наставника, чланова ђачких парламената, издаваче и они ће током два дана слушати предавања о стратешком приступу ИКТ у школама, о обуци наставника за употребу нових технологија у настави.

Биће речи и о дигиталним уџбеницима, учењу преко интернета и другим темама, а акценат ће, како је речео на отварању скупа, бити на практичним решењима која су до сада применили наставници из Београда, Ниша, Новог Сада, Ковина, Лознице и других градова.

Конференцију у Дому омладине прати сајамски програм у оквиру кога ће своја практична решења у области ИКТ у образовању представити компаније из Србије и Велике Британије.

Скуп организују Британски савет, владин Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Министарство просвете, амбасада Велике Британиије у Београду, Привредна комора Србије и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара