Нови живот после трансплантације

Хуманим гестом две породице недавно је продужено осам живота - урађено осам трансплантација органа, а сви пацијенти који су почели нове животе осећају се добро.

У Ургентном центру и Клиничком центру Србије недавно је урађено осам трансплантација, а у тим интервенцијама је учествовало више десетина стручњака.

Захваљујући сагласности две породице, које су у најтежем тренутку, када су се животи њихових најмилијих гасили, одлучиле да буду хумане и солидарне, продужено је осам живота. Сви пацијенти који су отпочели нове животе су добро.

Пре скоро месец дана, нову јетру добила је и 25-огодишња Драгана из Крушевца, која је боловала од Вилсонове болести, а на листи чекања је била од 2010. године.

"За мене је та трансплантација брзо дошла, захваљујем пуно и докторима и породици", каже Драгана.

Трансплантација јетре је једна од најзахтевнијих интервенција.

Анестезилог Наташа Петровић каже да за сваког анестезиолога трансплантација представља круну каријере у професионалном смислу.

"Ради се о тешким пацијентима, који сву наду полажу у вас, ради се о тимском раду", рекла је др Петровић.

"Десило се да смо у једном дану имали два донора, у две сале смо радили трансплантације - јетре, срце и бубрега. У том тренутку је преко 100 људи учествовало у опрационим салама и било ангажовано", каже др Душан Јовановић, заменик директора Ургентног центра.

Према подацима Ургентног центра, односно Клиничког центра Србије, 25 пацијената те установе прошло неопходне анализе и чека нову јетру. У Србији је на листи чекања око 70 људи.

Гастроентеро-хепатолог Ђорђе Ћулафић каже да није добро пацијента трансплантирати ни прерано, а не треба ни закаснити.

"Када урадимо опсежну дијагностику, онда се сазове конзилијум и заједно са анестезиолозима и хирурзима, решавамо сваког пацијента појединачно", рекао је Ћулафић.

У Ургентном центру и Клиничком центру Србије сада се припремају за трансплантацију панкреаса, али и за трансплантацију плућа, коју ће ускоро почети да раде уз подршку колега из бечке болнице "АКХ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара