Читај ми!

Архиву додељен Орден Светог Саве

Орден Светог Саве првог реда додељен Архиву Србије. Патријарх Иринеј се захвалио Архиву на стручној помоћи на заштити архивске грађе црквеног порекла. Директор те институције Мирослав Перишић нагласио је да је Орден истовремено и признање и обавеза.

Патријарх Иринеј је у Патријаршијском двору уручио Архиву Србије највише одликовање Српске православне цркве - Орден Светог Саве првог реда, саопштено је из Архива.

Том приликом патријарх се захвалио на стручној помоћи Архива Србије на заштити архивске грађе црквеног порекла и изразио наду да ће се успешно решити питање трајног смештаја архивске грађе Српске православне цркве заједничким напорима цркве, државе и Архива Србије.

Примајући Орден, директор те институције Мирослав Перишић је истакао да је то историјски тренутак и да највише одликовање Српске православне цркве жели да подели "са свим архивима у Србији, свим архивистима у Србији, као и са свим колегама који у мање видљивој сфери јавног живота, раде веома одговоран и значајан, не само интелектуално сложен, већ и физички напоран архивистички посао".

Перишић је нагласио да је Орден истовремено и признање и обавеза, као и да Архив Србије већи дуги низ година ради на сређивању архивске грађе српских православних црквених општина у Трсту, Бечу, Сентандреји и Дубровнику и пружа стручну помоћ у сређивању архивске грађе Српске православне цркве у Београду.

Одлуку о додели Ордена Светог Саве првог реда за стручно ангажовање Архива Србије на заштити, сређивању и обради архивске грађе Српске православне цркве у земљи и иностранству, донео је Свети архијерејски Синод Српске православне цркве на предлог патријарха Иринеја.

Ово је други орден који је у последњих пет дана додељен овој институцији. Поводом националног празника Сретење, Дана државности, Указом председника Србије, Томислава Николића за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, поводом 115 година постојања и успешног рада, Архив Србије одликован Сретењским орденом другог степена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво