Читај ми!

Протест београдских таксиста

Група београдских таксиста протестовала је због дугогодишњег проблема "дивљих" таксиста, захтевајући и боље услове рада и промену законске регулативе. Проблеми са којима се суочавају такси удружења нагомилавани су годинама и Град Београд је одлучан да почне да их решава, каже председник Привременог органа Синиша Мали.

Више од 150 такси возила протестовало је возећи улицама Београда. Таксисти "Чукаричког таксија", "Бео таксија", "Алфа таксија", "Лукс" и "Жути" такси траже да се реши дугогодишњи проблем "дивљих" таксиста, да им се омогуће бољи услови рада и да се промени законска регулатива. Председник Привременог органа Синиша Мали каже да су проблеми са којима се суочавају такси удружења нагомилавани годинама и да је Град Београд одлучан да почне да их решава.

"Проблеми су нагомилавани 20 или 30 година и нису решавани на време. Наш став је да почнемо да решавамо један по један", рекао је Мали на конференцији за новинаре у Скупштини Града, после састанка са представницима такси удружења.

Како је навео, у врло кратком временском периоду биће видљиви "конкретни резултати".

Мали је навео да је реч, пре свега, о три проблема која се тичу функционисања такси удружења која броје око 7.000 чланова.

На првом месту, ту је питање такозваних "дивљих" таксиста, а затим немогућност да таксисти измире своје пореске обавезе.

"У вези са њиховим пореским обавезама, представницима такси удружења организован је састанак са министром финансија", пренео је Мали.

Трећи проблем тиче се правилника о такси саобраћају и његовим изменама како би се изашло у сусрет захтевима такси удружења.

Мали је објаснио да се то односи на питање да ли таксисти, по закону, имају право да дају попусте на вожњу.

"Очигледно немају. Неки таксисти дају попусте, то питање је више за инспекцију и гледаћемо да у наредном периоду пооштримо рад инспекцијских служби како би се такве ствари избегле", навео је Мали.

У вези са проблемом "дивљих" таксиста на Аеродрому "Никола Тесла", Мали је рекао да су већ видљиви резултати недавно формираног акционог тима за тај проблем, а огледа се у смањењу њиховог броја.

"Надам се да ћемо променом Правилника (о регулисању такси превоза на аеродрому) у потпуности онемогућити њихов рад на аеродрому", рекао је Мали.

Директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић, који је и члан тог тима, надовезао се да је Правилник већ припремљен, а да би следеће седмице требало да га усвоји Привремено веће након чега креће његова примена.

"Проблем не може да се реши преко ноћи, али учинићемо све да, помоћу системских решења и мера на терену, инспекција и Комунална полиција преузму највећу улогу", рекао је Митровић и додао да је проблем такси превоза у граду "класичан пример да нико пре тога није хтео ништа да ради".

Како је истакао, "проблем аеродрома још није готов, али после усвајања Правилника видеће се резултати".

"Идеја је да се дефинише територија аеродрома на којој важе иста правила, а они који хоће да поштују систем, мораће да га поштују до краја. Не може више неко да узме вожњу мимо такси стајалишта... Ко крене да узима вожњу са стране - биће санкционисан", каже Митровић.

Митровић је најавио и измене цене вожње са аеродрома јер, како каже, није добро решење да цена од 1.800 динара буде иста за све делове града, и да ће се зато примењивати тарифирање по зонама.

На примедбу новинара да комунални полицајци који су задужени за аеродром не предузимају ништа против "дивљих" таксиста, Митровић је рекао да је један од предлога да се они ротирају чешће како "не би исти људи били тамо".

Навео је и да је Комунална полиција јуче написала 12 пријава током провере рада такси удружења.

Нови састанак представника Града са представницима такси удружења заказан је за 24. фебруар.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се