Читај ми!

Слабе тачке српског образовања

Око пет одсто деце не иде у основну, а чак 15 одсто не похађа средњу школу. Готово 20 одсто деце не завршава школовање. Сиромаштво ствара све више проблема када је у питању редовно похађање наставе. Сарадња Уницефа и Националног просветног савета требало би да помогне да се унапреди образовање у Србији.

У Србији око пет одсто деце не иде у основну, а чак 15 одсто не похађа средњу школу. Како би се то зауставило, али и омогућило малишанима из маргинализованих група да се укључе у школски систем, представници Националног просветног савета и канцеларије Уницефа у Србији потписали су уговор о двогодишњој сарадњи.

Смањује се број деце, а повећава број наставника; квалитет образовања је бољи у нижим разредима основне школе; сиромашнији су лошији ђаци; око 20 одсто деце не завршава школовање.

Председник Националног просветног савета Србије професорка Десанка Радуновић каже да сиромаштво ствара све више проблема када је у питању редовно похађање наставе.

"Напуштање образовања код нас постаје нежељена појава, просто сиромаштво некако све више проблема ствара у редовном похађању и завршавања школе. Уницеф се јако озбиљно бави том темом и ја се надам да ћемо посебно на томе радити", каже Радуновићева.

Васпитна улога школе је занемарена; организовање завршног испита није задовољавајуће. Тако је Национали просветни савет дефинисао проблеме које хитно треба решавати. Осим тога, нови Закон о уџбеницима чека годину и по дана, а најбоље студенте треба задржати у просвети, опомиње струка.

Професорка Зорана Лужанин из Националног просветног савета каже да су потребни нови уџбеници.

"Какви нам уџбеници требају - нови савремени, какви се мењају сваки дан. Какви нам наставници требају - они који ће пратити трендове и прилагођавати се новим генерацијама", каже Лужанинова..

Привлачење најбољих за позив наставника треба да буде први заадтак у будућности, сматра професорка Драгица Тривић.

"Што се тиче наставника, мислим да ето неки први задатак у будућности би требало да буде привлачење најбољих за тај позив с обзиром да је то професија која на неки начин одређује како ће друштво у будућности да изгледа", објаснила је Тривићева.

Да има још много нерешених проблема, сагласан је и државни секретар Министраства просвете Зоран Машић. Пре свега, треба регулисати и питања која пред нас ставља Европска унија, јер је следеће недеље и први скрининг из области образовања.

На усвајање акционих планова чека се годину и по дана, а на националне оквире квалификација седам година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се