Читај ми!

Потрага за несталима, драма без епилога

Петнаест година после сукоба на Косову и Метохији, ни Срби ни Албанци не престају да траже чланове својих породица. У овом тренутку трага се за више од 1.700 особа.

Радне групе Београда и Приштине, које се састају већ 11 година, још једном су разговарале о томе како да се расветле непознанице о особама несталим током сукоба на Косову и Метохији. Поручују да нису сасвим задовољни резултатима из претходне године, јер је, и поред ексхумације на 12 локација, решено само 45 случајева.

Ни после петнаест година од сукоба на Косову и Метохији, ни једна ни друга страна не престају да траже чланове својих породица. У овом тренутку трага се за више од 1.700 особа.

Наташа Шћепановић из Истока је, крајем јуна 1999. године, на Косову изгубила оца и мајку.

"За судбину мајке не знам до дана данашњег, отац је пронађен и идентификован 2003. године", прича Наташа.

Бајрам Ћекинај из Косовске Митровице тражи сина који је последњи пут виђен близу свог стана у том граду, у августу 1999. године. Од тада нема никаквих информација о њему.

Београдска радна група најављује наставак истраживања у Рудници код Рашке, где су крајем године пронађени посмртни остаци.

Вељко Одаловић, који је на челу београдске Комисије за нестале, прецизира да ће активности на тој локацији бити настављене у марту или априлу.

Планирано је, како је објаснио, физичко уклањање зграде на којој се налази потенцијална масовна гробница.

Пајазит Нуши из Комисија за нестале у Приштини сматра да треба отворити 31 место где се сумња да постоје гробнице.

"Ми те гробнице увек третирамо као гробнице несталих лица, јесу ли то Албанци, Срби, Турци, Црногорци, то за нас нема ама баш никакву важност", тврди Нуши.

Београд инсистира да се истраживања на језеру Ливоч код Гњилана и локацији Кошаре наставе, а најављују претрагу терена код Бора и Куршумлије, где се, како се сумња, крију посмртни остаци. Захтевају истрагу о 350 посмртних остатака у мртвачници у Приштини, као и више информација о случају "Жута кућа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се