Читај ми!

Родић о учешћу Србије у мировним мисијама

Ангажовање Србије у мировним операцијама УН представља конкретан допринос у очувању међународног мира и безбедности, рекао министар одбране Небојша Родић у Њујорку.

Министар одбране Небојша Родић допутовао је последњег дана званичне радне посете САД у Њујорк где се састао са званичницима УН Едмодом Мулеом, помоћником генералног секретара за мировне операције и Ентонијем Банбуријем, помоћником генералног секретара за подршку на терену.

Министар Родић је саговорницима пренео да ангажовање Србије у мировним операцијама УН представља конкретан допринос у очувању међународног мира и безбедности и да Србија жели да повећа своје учешће у мировним мисијама.

Република Србија придаје изузетан значај вредностима УН и области мировних операција, па је у циљу унапређења наше посвећености, осим перманентног повећања нашег учешћа, током 2013. године успостављена и функција војног представника у Сталној мисији Републике Србије при УН, саопштило је Министарство одбране.

Министар је нагласио да и даље развијамо планове којима желимо да увећамо наше учешће. Као очигледан пример је и Предлог плана употребе у 2014. години који предвиђа могућност учешћа у још више мировних мисија под окриљем УН.

Поред значајнијег повећања ангажовања у већ постојећим мисијама, попут Либана, Кипра и ДР Конга, Министарство одбране темељно разматра и могућност озбиљнијег ангажовања ресурса из области војне медицине која, поред људских ресурса, подразумева и ангажовање Пољске болнице нивоа два у некој од мисија.

Поред тога, министар Родић је испољио иницијативу да се, у складу са значајним повећањем контигента у Либану, размотри и могућност добијања и штабне позиције у Команди снага УН у Либану.

По питању мисије УНМИК, Родић је изразио задовољство ангажовањем и статусно неутралним деловањем наведене мисије, у складу са Резолуцијом Савета безбедности 1244. То има посебан значај, имајући у виду дијалог који се води с Приштином уз посредовање Европске уније.

Родић је оценио да УНМИК има једну од кључних улога у одржавању мира и стабилности на КиМ и нагласио неопходност очувања постојећег обима присуства.

Република Србија на све мирне и дипломатске начине, а пре свега дијалогом, покушава да обезбеди мир и просперитет свих грађана КиМ и зато је неопходно да све међународне мисије на територији КиМ, а пре свега УНМИК и КФОР, остану на терену и осигурају безбедносне услове за миран наставак започетих процеса.

Србија изузетно цени одлуку УН за коришћење Аеродрома Ниш као примарне безбедне ваздушне луке у ситуацијама природне катастрофе и претње безбедности особљу УНМИК и другим телима УН која су ангажована на КиМ.

Потребни ресурси у области медицине

Муле је поздравио досадашње ангажовање Србије, нагласивши значај константног повећања броја ангажованих припадника у мировним операцијама УН, пре свега, због израженог професионализма и испољеног високог квалитета у досадашњем ангажовању.

Пренео је да УН имају данас нови концепт на коме заснивају ангажовање снага, а који се заснива на постојећим добрим билатералним и мултилатералним односима земаља. Ово може бити препорука у ком правцу Србија може да планира своје будуће ангажовање у мировним операцијама УН.

Банбури је истакао да су ресурси из области медицине потребни у многим деловима света и оценио да би ангажовање Пољске болнице нивоа два било од изузетног значаја.

Поред тога, УН су неопходни и други капацитети који поседују специфичне вештине, као што су специјалне јединице, ваздухопловна средства (транспортни и јуришни хеликоптери), медицински тимови за евакуацију ваздушним путем, инжињерске јединице, транспортни капацитети за ангажовање у отеажаним условима и друге.

На крају разговора, министар Родић је позвао Мулеа и Максуд Ахмеда, начелника Војне канцеларије при Одељењу за мировне операције, да у наредних неколико месеци посете Београд и обиђу лаку пољску болницу нивоа два, као и друге капацитете Војске Србије који се могу ставити на располагање УН, наведено је у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара