Читај ми!

(Не)брига о старима

У Србији има милион и 250 хиљада старијих од 65 година. Готово трећина нема пензију, а од оних који је имају, скоро пола милиона месечно добија мање од 14 хиљада динара.

Старе особе у Србији, Црној Гори, Чешкој, Словачкој и Украјини немају довољно средстава за најнужније животне потребе, нити постоје ваљани закони да их штите од старосне дискриминације. То је оцена Савета Европе који главним узроком све већег кршења права људи сматра општу кризу и стезање каиша.

У Србији има милион и 250 хиљада старијих од 65 година, односно сваки шести суграђанин. Готово трећина нема пензију, а од оних који је имају, готово пола милиона месечно добија мање од 14 хиљада динара.

"Требају ти паре за лекове, ја сам и срчани болесник, а све се купује. Баш је тешко", каже Светлана Стојиљковић из Прокупља.

Поред немаштине, старост често прати самоћа.

Притиснути личним проблемима постали смо мање осетљиви за туђе муке, а проблеми старих су свакодневни.

"Стари не могу да узму кредите, да путују, узимају животно осигурање. На операције чекају месецима, годинама, хитна помоћ често не дође, увек питају колико има година, па дају савет", рекла је Надежда Сатарић из Невладине организације "Амитy".

Положај старих у Србији сличан је као у другим европским земљама, али то не значи да је задовољавајући, кажу надлежни. Закони постоје, али треба пооштрити казне за њихово непоштовање.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике Бранкица Јанковић каже да је мали број људи обухваћен социјалном заштитом. 

"Потребно је да локалне самоуправе, то је њихова обавеза, да развијају те услуге и да као друштво учинимо више јер је брига о старима део традиције", рекла је Јанковићева.

Према истраживањима, чак четвртина наших старијих суграђана осећа се дискриминисаним од младих, породице, здравства, државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара