Читај ми!

Пак: Позив на јединство српског народа

Станислава Пак Станковић, присуствовала је Светосавској академији у Бијелом Пољу, где је пренела честитке председника Николића поводом Савиндана и његов позив на јединиство српског народа ван матице. Србија је ваша мајка и матица, заједно ћемо вратити углед српском имену, поручила је Пак Станковић српској заједници.

Изасланик председника Србије Станислава Пак Станковић поручила је српској заједници у Црној Гори да треба да се залажу за уставо-правно дефинисање статуса као конститутивне националне заједнице, за уставно дефинисање српског језика и писма као службеног, као и за културно-просветну аутономију.

Станислава Пак Станковић је присуствовала Светосавској академији у Бијелом Пољу, где је окупљенима пренела честитке председника Томислава Николића поводом Савиндана и његов позив на јединиство српског народа ван матице.

Она је, у обраћању учесницима академије, рекла да је Свети Сава духовни симбол српског народа, просветитељ, први књижевник, државник и дипломата, неимар и ктитор српских манастира.

"Свети Сава је учио наш народ саборности, хришћанској љубави и праштању, учио је да се неуморно боримо за правду, истину, родољубље, част и достојанство. Напори да те вредности буду утемељене у наше друштвено биће и данас не јењавају", рекла је Пак Станковић и додала да се за те вредности данас боримо теже него икада.

Према њеним речима, данас бити Србин у свету подразумева двоструку борбу.

"Борбу да се часно и поштено борите за опстанак породице и себе лично и да се докажете да сте довољно добри, да будете једнако добри као и они који чине већину у земљи у којој сте рођени. У којој су рођени ваши преци", рекла је она.

Пак Станковић је нагласила да је ситуација у у Црној Гори додатно компликована и да Срби треба да буду свесни своје прошлости, да се на њу осврћу без ламента и да се мудро и саборно окрену ка будућности.

"Није добро што једна страна потенцира своју неоспорну улогу у креирању црногорске државе, тражећи да се сада они који се осећају припадницима те нације сада ње одрекну. Са друге стране није добро да се бришу разлике измеду две нације, чиме се ствара ефекат акумулираног незадовољства, који ће када пређе критичну масу, једноставно пући", казала је она.

Она је додала да разлози који су мотивисали народе у прошлости да буду један јединствен народ не морају нужно да важе данас.

Како каже, до 1945. године већина становника Црне Горе веровала је да су Срби, а данас већина грађана верује да су припадници црногорског народа, али значајан проценат говори српски језик.

"На жалост дешавања током деведесетих година довела су и до анатемисања српског народа широм света, а не само у Црној Гори", рекла је она и додала да не треба очајавати али ни затварати очи пред истином.

Станислава Пак је поручила српској заједници у Црној Гори да их Србија никад неће заборавити и оставити и да им је на располагању.

"Србија је ваша мајка и матица. Заједно ћемо вратити углед српском имену", закључила је Пак Станковић.

Према попису из 2011. године Срби чине 29 одсто укупне популације Црне Горе и њихов статус није уставно дефинисан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара