Живот на административној линији

Због велике удаљености села и заселака куршумлијске општине до којих се тешко стиже када падне снег, живот на административној линији ка Космету, није нимало лак, кажу мештани тог краја. Светислав, Рајко и Алекса једини ђаци у Мердару добили поклоне од нишких жандарма.

У истуреном одељењу школе "Дринка Павловић" у Мердару код Курршумлије, наставу похађају само три ђака. Сваке године на дан школске славе основце обилази нишки одред Жандармерије који им доноси поклоне.

Живот на административној линији ка Космету, нарочито зими није нимало лак, кажу мештани тог краја, нарочито због велике удаљености села и заселака куршумлијске општине до којих се тешко стиже када падне снег.

Светислав, Рајко и Алекса су једини ђаци у Мердару. Двиојица су у трећем, један у другом разреду. Учитељица им је у школи једино друштво.

Учитељица Јасмина Петровић каже да сарађује са децом и са родитељима, и да су деца  послушни и вредни ђаци.

У Мердару је 20-так домаћинстава и 80-так житеља. У засеоку суседног Боровца, где су три старине, бака Миличина кућа је најближа административној линији. Друштво јој кажу праве телевизор и жандармерија чији јој се лекар нађе када затреба.

Милица Павловић из села Боровац каже да се не осећа лоше када су они ту. "Одмах се упознам са њима и попричамо. Много ми значи када скартим макар 10 минута да нисам сама", прича Милица.

У бази, уобичајни послови. Рад на терену, али и сналажаење у кухињи.

"Свакодневно кувамо различите оброке јер углавном добијамо конзервирану храну, па морамо нешто да мењамо", каже припадник Жандармерије Александар Ристић.

Мајор Бојан Дикић, командир чете каже да је стање безбедности стабилно. "Највећи проблем је што људи са Косова прелазе административну линију и наоружани секу шуму", каже Дикић.

На пролеће, када снег окопни, жнадрмерији ће у послу бити лакше, а мештанима Мердара, како сами кажу, срце ће бити пуно, јер ће за вртић спремати шсесторо малишана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара