Читај ми!

Правно невидљиви до 2015.

Процењује се да готово седам одсто Рома нема никаквих докумената, а да од стотину ромске деце најмање једно није уписано у матичне књиге рођених. Ипак, таквих особа је све мање, јер су промене у законима о матичним књигама и ванпарничном поступку убрзале процедуре.

Број особа без основних докумената се смањује од 2009. године, када је донет нови закон о матичним књигама и од када је решено 20.679 захтева за упис у матичну књигу рођених, подаци су Министарства правде. Очекује се да ће питање правно невидљивих, међу којима су углавном Роми, бити решено до 2015. године.

Тачних бројева нема, али се процењује да готово седам одсто Рома нема никаквих докумената, а да од стотину ромске деце најмање једно није уписано у матичне књиге рођених. Њима је теже до лечења, школовања или правне заштите. Ипак, таквих особа је све мање, јер су промене у законима о матичним књигама и ванпарничном поступку убрзале процедуре.

"Сад треба да се фокусирамо на то како да осигурамо да сва деца одмах буду регистрована на рођењу чак и кад родитељи немају документа. Такође, процедуре за добијање држављанства и даље трају дуго и ови поступци морају да се убрзају", каже Едуардо Арболеда, шеф представништва УНХЦР-а.

Према његовим речима, неопходно је радити заједно и осигурати да Роми који немају регистровано место становања сигурно могу да се пријаве на адресе Центара за социјални рад како би могли да добију лична документа.

Све мање захтева за накнадни упис у матичне књиге рођених сваке године, за Министарство правде је знак да се и број тих особа смањује.

"Циљ Министарства правде је да се овај поступак заврши до краја 2015. године и да крајем 2015. можемо да кажемо да више немамо правно невидљивих лица", каже Гордана Стаменић из Министарства правде и државне управе.

Мање притужби због проблема при упису у матичне књиге стиже и заштитнику грађана. Нешто више од 10 одсто жалби сада се односи на остваривања права на здравствено осигурање или проблеме с пријавом адресе Центра за социјлани рад као места становања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара