Читај ми!

Обележена годишњица Новосадске рације

У Новом Саду обележено 72. године од рације у којој су припадници мађарске окупационе војске побили и под лед бацили више од 1.300 грађана, међу којима највише Срба, Рома и Јевреја. Комеморацији присуствовали државни и верски званичници који су положили венце код споменика "Породица".

Обележено је 72. године од Новосадске рације, у којој су припадници мађарске окупационе војске од 21. до 23. јануара 1942. године на зверски начин побили и под лед Дунава бацили више од 1.300 Новосађана.

На комеморацији код споменика "Породица", на Кеју жртава рације, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су стравични злочини у Новосадској рацији почињени над људима само зато што су били друге вере и друге нације.

Навео је да младима треба непрестано говорити о идеји толеранције и мира, како се трагедије попут Рације никада више не би поновиле, и додао да суживот нема алтернативу на овим просторима.

"Све идеологије и политички концепти не могу да се мере са величином и значајем једног људског живота", казао је Вучевић.

Према историјским подацима тада је у Новом Саду и другим местима у Војводини побијено више хиљада људи, међу којима највише Срба, Јевреја и Рома.

Помен Српске православне цркве служио је бачки епископ Иринеј, а комеморативни обред Јеврејске заједнице врховни рабин Србије Исак Асиел.

Епископ Иринеј је рекао да нажалост има људи који се не покају лако за зло које чине или које су чинили.

"Свако човекоубиство кроз историју многих покољења је у ствари бесмислено и безумно понављање првога братоубиства у историји људскога рада, оно које је извршио Каин над Авељом. Убиство једнога човека није мање зло него побити читаво човечанство", навео је Иринеј.

Према његовим речима, користе се различити интереси и мотиви за убијање људи, а у новије време као изговор се чак користи и заштита људских права.

Врховни рабин Јеврејске заједнице Исак Асиел поручио је да сви треба у себи да нађемо снаге да победимо зло, како се оно не би понављало.

Комеморацији су присуствовали и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор са потпредседницима Миливојем Вребаловим и Ђорђем Милићевићем, представници Кабинета председника Томислава Николића, представници дипломатског кора, верских заједница, МУП-а ,Војске Србије и други.

Делегације су положиле венце на споменик "Породица", а са брода ратне морнарице спуштени су венци у Дунав.

Помен је завршен код спомен-плоче жртвама на новосадској плажи Штранд, где су убиства и почињена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се