Читај ми!

Венци за српске војсковође

Дугујемо вам захвалност за сва ваша дела у рату, рекао генерал Љубиша Диковић полажући венце на споменике војвода Мишића и Бојовића и генерала Штурма. Поводом годишњице почетка Великог рата више делегација положило венце на споменике тих војсковођа.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, предвођена начелником Генерелштаба Љубишом Диковићем, полагањем венаца одала је данас на Новом гробљу у Београду почаст војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу и армијском генералу Павлу Јуришићу Штурму, поводом годишњице њихове смрти.

Диковић је рекао да у тренуцима достојанства дугујемо захвалност војводама Мишићу и Бојовићу и генералу Штурму за сва дела која су са Српском војском чинили у Првом светском рату.

Војводе Мишић и Бојовић и генерал Штурм преминули су у Београду - Мишић 20. јануара 1921, Јуришић 14. јануара 1922, а Бојовић 19. јануара 1945. године и сахрањени су на Новом гробљу.

У Србији и свету ове године низом манифестација и научним међународним скупом, биће обележено 100 година од избијања Првог светског рата.

Министарство одбране је прошле године, тим поводом, са РТС-ом и Историјским архивом, организовало мултимедијалну изложбу ордења, фотографија и докумената "Милунка Савић хероина Великог рата", а у октобру је одржана и премијера документарно-играног филма о Савићевој.

Поводом јубилеја Великог рата, Војни музеј припрема изложбу "Ратне заставе Првог светског рата", а у организацији министарстава одбране и културе и информисања планирано је отварање Брода музеја почетка Првог светског рата Бодрог.

На неколико локација у Београду, укључујући Војни и Историјски музеј, у другој половини године биће одржана изложба "Србија 1914".

Војнофилмски центар "Застава филм", у копродукцији са РТС-ом, снима документарни филм "Србија у Великом рату".

Више делегација одало почаст јунацима

Члан Привременог органа града Београда Андреја Младеновић положио је на Новом гробљу венце на споменике војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу и генералу армије Павлу Јуришићу Штурму, у оквиру обележавања стоте годишњице Првог светског рата.

"У овој години обележавамо стогодишњицу Великог рата и ово је увод у бројне манифестације које ће тим поводом бити одржане у нашој земљи", рекао је Младеновић након полагања венаца.

"Град Београд ће достојно обележити овај јубилеј, а данашњим полагањем венаца одајемо почаст тројици српских војсковођа који су личним примером задужили наш народ, оставивши нам у аманет да чувамо своју земљу и слободу", истакао је Младеновић.

Указао је да је задатак града да обележавањем тих догађаја поколењима да пример и укаже на велику жртву и допринос славних војсковођа.

Венце у Алеји великана положили су и државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. и друга удружења грађана која чувају успомену на одбрану домовине у Првом светском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се