Читај ми!

Ускоро Фондација "Славко Ћурувија"

Фондација "Славко Ћурувија", која ће се бавити подршком независним медијима и истраживачком новинарству, почиње ускоро са радом. Предвиђен је и рад са студентима новинарства, а најбољи ће добити стипендију.

Ћерка убијеног новинара Јелена Ћурувија Ђурица најавила је да ће Фондација "Славко Ћурувија", која ће се бавити подршком независним медијима и истраживачком новинарству, ускоро ће почети са радом.

Како је Јелена Ћурувија Ђурица рекла за Политику, 20. јануара ће на сајту фондације бити објављен конкурс за локалне медије, а да ће 27. марта бити представљена фондација и добитници грантова на том конкурсу.

Стицајем околности почетак рада фондације поклопио се с хапшењем осумњичених за убиство Славка Ћурувије које је извршено 11. априла 1999. године, али Ћурувија Ђурица наводи да на оснивању фондације ради годину и по дана.

"Фокусираћемо се на подршку локалним медијима, јер мислимо да су најугроженији, помагаћемо им кроз едукацију или финансијску помоћ. Помагаћемо истраживачко новинарство кроз грантове за пројекте и наградом која ће носити татино име за најбољи пројекат", објаснила је Јелена Ћурувија Ђурица.

Како је додала, они који конкуришу за награду мораће да задовоље високе стандарде које фонадација постави, а награда се неће обавезно додељивати сваке године.

Такође, предвиђен је и рад са студентима четврте године новинарства, а најбољи ће добити стипендију фондације с којом би три месеца радили у иностранству, а онда шест месеци у некој домаћој редакцији.

"Тек смо кренули, мало нас је, петочлани управни одбор, извршни директор и ја. Радимо сви много на остварењу ове идеје у коју верујемо. Оно што ме радује је да су многи препознали ово као заиста добру идеју, али и неопходност. Желим да се на овај начин настави татин приступ послу и настави рад на његовој визији о томе какво новинарство треба да постоји", рекла је Ћурувија Ђурица.

Како је додала, подршку је за сада дала Фондација "Браћа Рокфелер" из Њујорка.

Фондацију су основале Јелена Ћурувија-Ђурица, Вукосава Црњански Шабовић, а њој ће се придружити и Славков син Раде Ћурувија када се врати из САД где тренутно живи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво