Читај ми!

Здравље (не) кошта

Различита реаговања на најаве министра Саше Радуловића о укидању доприноса за здравствено осигурање и увођење новог пореза на зараде. Министарство финансија предлог оценило као добар, наводећи, ипак, да за тако нешто нема пара у буџету.

Најава Министарства привреде о укидању доприноса за здравствено осигурање изазвала је различита реаговања, a пре свега недоумице о томе како ће план бити спроведен у дело. Главно питање је има ли у државном буџету довољно пара за плаћање здравствених услуга.

Према најавама министра привреде Саше Радуловића, изменама закона требало би омогућити да сви грађани Србије имају здравствено осигурање, без обзира на то да ли им послодавци уплаћују доприносе.

Радуловићев економски саветник Александар Стевановић објашњава за Данас да је план и да се послодавци растерете плаћања доприноса за здравство, а да се грађани реше проблема са којим се многи суочавају.

На питање одакле новца у буџету за тако нешто, у ресорном министарству предлажу нови порез. Држава би, наиме, пореском реформом подигла порез на зараде и променила начин његовог плаћања. "Садашња ситуација да кажњавамо раднике због тога што им послодавци не плаћају доприносе јесте апсурдна", тврди Стевановић.

Министар Радуловић признаје да је дошло до конфузије приликом тумачења његовог предлога и истиче да фирме треба да плаћају доприносе, али да се њиховом наплатом мора бавити пореска управа, а не запослени.

"Дошло је до једне конфузије. Ради се о две потпуно одвојене ствари. Једна је смањење намета на рад, односно пореска реформа у оквиру које би дошло до укидања доприноса на здравство, који би се плаћали из буџета и осигурање би било доступно свим грађанима. То је било у оквиру пореске реформе, али није прошло владу прошле године", објаснио је Радуловић данас у изјави за Танјуг.

Иако Министарство финансија још није формално добило предлог Саше Радуловића, министар Лазар Крстић, на основу новинских написа, не види начин на који би се тај новац у буџету надоместио у тренутној финансијској ситуацији.

"Не мислим да је упутно разговарати о томе како да се смање приходи буџета, а да немамо спреман одговор на ком месту на сигуран начин можемо те приходе да надоместимо", наводи Крстић.

Каже да разуме из ког угла Радуловић говори, али да се ради о свеобухватном питању коме не треба приступати на паушалан начин.

Ни Републички фонд за здравствено осигурање за сада није добио никакво званично обавештење, а директор Фонда Момчило Бабић подвлачи да су промене закона из те области у надлежности Министарства здравља, а не привреде.

"У овом тренутку је најбитније да сви обвезници наставе са плаћањем здравствених доприноса и да ово не схвате као позив за обуставу плаћања јер је то кажњиво", каже Бабић за Танјуг.

Коментаришући најаве Министарства привреде о увођењу здравственог осигурања за све грађане, Бабић подсећа да је то већ предвиђено Стратегијом развоја здравственог осигурања до 2020. године, али додаје да за то "треба створити одговарајуће економске претпоставке".

И министарка Славица Ђукић Дејановић каже да се пре свега мора радити на повећању финансијске дисциплине поводом наплате доприноса, иако, како каже, сваки министар здравља жели да прошири права осигураника.

"Здравство кошта. Све је могуће ако има новца за оно што здравство треба да уради. Зато морамо имати оштрије мере за оне који не плаћају доприносе, јер само тако се могу повећати права осигураника", каже министарка здравља.

У Савезу самосталних синдиката Србије тврде да је план министра Радуловића неостварив.
Председник тог синдиката Љубисав Орбовић каже да је то "одлична прича", али "евидентно је да у буџету нема средстава".

Орбовић позива министра привреде да објави рачуницу о томе и прецизира који је ниво здравственог осигурања који ће бити бесплатан за све грађане.

Да предлог о укидању доприноса на здравствено осигурање није одржив, сматрају и у Лекарској комори Србије, и наводе да решење треба тражити у оквиру постојећег система.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара