Читај ми!

Реума претња свим генерацијама

Три четвртине становника Србије болује од неког облика реуматских болести. Иако се сматра болешћу старије популације, од ње оболевају и најмлађи - у Србији преко две хиљаде деце болује од запаљенског обољења зглобова.

Ових дана антиреуматици су најтраженији лекови у апотекама, кажу фармацеути. Нагле промене атмосферског притиска, влажност ваздуха и нестабилно време чине да тегобе осећају сви које мучи било који облик реуматизма. У Србији, по истраживању Института Батут, три четвртине становника болује од неког облика реуматских болести.

Око 20 милиона људи широм света пати од хроничног запаљења зглобова, које води у инвалидитет и скраћује животни век.

Иако се сматра болешћу старије популације, од ње оболевају и најмлађи - у Србији преко две хиљаде деце болује од запаљенског обољења зглобова.

Без обзира на године и пол, свако је бар једном осетио непријатне болове у костима, најчешће у леђима, врату, коленима или у зглобовима шаке.

То, заправо, боле мишићи, тетиве, лигаменти и зглобови, али се лекару људи најчешће обрате тек кад болови постану неиздрживи.

Код Радослава Радојчића болест је постепено напредовала, али он, каже, то није у почетку схватио озбиљно. "Сада не могу да чучнем, да се савијем. Врло незгодно. Прсти боле нон-стоп", прича Радослав.

Ова обољења углавном споро, али перманентно, напредују. Почињу са променама у хрскавици и настављају се променама на околним костима. Лечење је комплексно и дуготрајно.

Директор Института за реуматологију професор Немања Дамјанов објашњава да артроза колена и кукова може да буде врло озбиљан проблем.

"И артроза може да буде опасна болест, односно може да тешко оштети колена или кукове и самим тим да дође до једног практично губитка способности, правилног кретања или губитка кретања уопште, губитка способности за рад, и да морају ови зглобови да се мењају вештачким зглобовима или да човек остане инвалид", каже професор Дамјанов.

Код неких облика реуматизма узрок је инфекција, а наследни фактор може да утиче, али није пресудан за испољавање болести.

Зна се да њен развој могу да подстакну вируси, бактерије односно инфекције, услови живота, рада, начин исхране, физички и психички стрес. Стуб лечења је комбинација хемијских и биолошких лекова.

"Што се тиче врста лекова имамо све лекове које постоје у свету. И оне најбоље за лечење тешких упала зглобова, хроничних артритиса", рекао је Дамјанов.

Реуматизам није излечив, али се физикалним терапијама и бањским лечењем тегобе могу умањити и болест држати под контролом. Неопходно је применити и посебан режим исхране. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара