Читај ми!

Бабић: Казне испод законског минимума

Анализирају се судске пресуде изречене у 15 случајева по пријавама Агенције за борбу против корупције, каже Татјана Бабић истичући да су те пресуде испод законског минимума. Директорка Агенције наглашава да сутра истиче рок за доставу извештаја у електронској форми за изборе у Оџацима, Костолцу и Вождовцу.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић истиче да се анализирају судске пресуде изречене у 15 случајева по пријавама Агенције, а које су, каже, испод законског минимума.

Бабићева је подсетила да сутра истиче рок за доставу извештаја у електронској форми за изборе у Оџацима, Костолцу и Вождовцу, а 23. јануара за предају извештаја у писаној форми.

"Уколико не предају извештаје агенција је обавезна да против тих субјеката покрене прекршајни поступак, односно поднесе захтев за покретање тог поступка", рекла је Бабићева гостујући у Дневнику РТС-а.

"Онај ко достави извештај биће контролисан, упоређиваћемо пријављене расходе са оним што је утврђео на терену", објаснила је Бабићева.

Прошле године Агенција је поднела око 400 прекршајних пријава, а изречено је само 15 казни. "Судски поступак подразумева ток, време, 15 казни не сматрамо малим бројем, када знамо да су судови преоптерећени", каже Бабићева.

Казне су, међутим, испод законског минимума, рекла је директорка Агенције и нагласила да се ради анализа пресуда.

"Анализираће се како су се судови понашали када су у питању функционери на вишим позицијама у власти, а како када су у питању они на нижим позицијама", упозорава Бабићева.

Крај године је обележила расправа о томе како је могуће да директори предузећа која су повезана са јавним предузећима нису више у обавези да достављају извештаје о имовини и приходима.

"Сваки закон је тамо где није довољно јасан подложан тумачењу. Република је на посредан начин власник тих предузећа", објашњава Бабићева и додаје да измене закона предстоје и да ће Агенција инсистирати да закон буде промењен.

Говорећи о циљевима Агенције за 2014. годину Бабићева је рекла да је потребно наставити са започетим и остварити најтешњу сарадњу са државним органима.

"Закључили смо протоколе са бројним државним органима, настојимо да превазилазимо препреке са представницима власти", каже Бабићева и наглашава да је потребно да се прошире капацитети Агенције, како би контрола функционера била ефикаснија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара