Читај ми!

Дочек Српске нове године

Нова година по јулијанском календару обележена широм Србије. Као и сваке године, тачно у поноћ ватромет изнад Храма Светог Саве у Београду. Велика славља у Новом Саду и Крушевцу. Дочек уз ватромет и музику организован је и на централном градском Тргу Шумадија у северном делу Косовске Митровице.

06.10 - Ноћ је, и пoрeд прoслaвe Српскe нoвe гoдинe, прoтекла релативно мирнo. Једно лице је убодено ножем, а у тучи су повређене три особе.

00.52 - Oкo 25.000 Крушeвљaнa дoчeкaлo je нa Tргу кoсoвских jунaкa прaвoслaвну Нoву гoдину уз кoнцeрт пeвaчa Aцe Пejoвићa.

00.38 - Хиљaдe Нoвoсaђaнa уз вeличaнствeн вaтрoмeт, тaчнo у пoнoћ и уз нaступ Жeљкa Joксимoвићa дoчeкaло је Српску нoву гoдину. Рeкoрдaн брoj људи oкупиo сe нa цeнтрaлнoм грaдскoм тргу, гдe je Грaд Нoви Сaд oргaнизoвao дoчeк Нoвe гoдинe пo јулиjaнскoм кaлeндaру.

У Србији дочекана Нова година по јулијанском календару, а прославе на трговима су организоване у више градова, али не и у Београду. У престоници је, први пут, дочек православне Нове године посвећен пре свих најмлађима. Испред Старог двора малишани су шест сати могли да уживају у шароликом програму.

У престоници се Српска нова година дочекује у ресторанима, клубовима и кафанама и ватрометом изнад Храма Светог Саве у поноћ.

Град Нови Сад организовао је дочек Нове године на централном градском тргу, а наступали су Жељко Јоксимовић, Наташа Беквалац, Јелена Томашевић и Никола Роквић.

Ана Кокић и Жељко Шашић певали су у Зајечару, а у Чачку Џенан Лончаревић и трубачи.

Чачак је и ове године организовао културно-забавни програм за дочек православне Нове године. Грађани Јагодине, православну Нову годину дочекали су на градском тргу.

Дочек је организован и у Горњем Милановцу, Чајетини, Ариљу и Ивањици, док Љиг, Прибој и Нова Варош, како је речено, због штедње ове године не организују дочек.

Дочек Српске нове године уз ватромет и музику организован је и на централном градском Тргу Шумадија у северном делу Косовске Митровице. Организатор дочека била је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Претходно је и за најмлађе организован дочек Нове године, а северна Косовска Митровица је ове године први пут имала Улицу отвореног срца.

Православна Нова година свечано је прослављена и у Црној Гори, а у неколико градова одржани су дочеци на отвореном, у организацији Митрополије црногорско-приморске.

У Републици Српској прославе на трговима одржане су у Бањалуци и Добоју.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара