Читај ми!

Слом породице резултира насиљем

Породица не може бити стуб друштва, ако је оно само исцрпљује и не пружа повратну снагу, каже социолошкиња Смиљка Томановић за РТС. Услед страха за егзистенцијом долази до фрустрираности, што резултира сломом који је уствари пораст породичног насиља, истиче професорка.

Професорка социологије на Филозофском факултету у Београду Смиљка Томановић рекла је да институција породице не може бити стуб друштва уколико од њега не добија повратну снагу, јер онда долази до слома који, између осталог, резултира порастом породичног насиља.

"Породица је уклопљена у то друштво и мора да добија повратну снагу од њега, а не може друштво да исцрпљује породицу, да она даје појединцу ту снагу, а да јој не дају никакву подршку за узврат и онда имамо тај слом који је уствари пораст породичног насиља", рекла је Смиљка Томановић у интервјуу за РТС.

Она упозорава да су услед повећане незапосленоти, страха од губитка посла, од неизвесне будућности, већи ризици да ће фрустрирани појединац агресију окренути према онима који су немоћни, а то су најчешће супруге, деца или остарели родитељи.

Томановић оцењује да се систем у Србији превише ослања на породицу, а као пример наводи систем образовања.

"Ослањају се на помоћ родитеља у учењу, такозвани потпорни ситеми у учењу, што пре пар деценија дефинитивно није био случај. Онда се очекује да ће баке и деке помоћи у чувању деце, очекује се да уколико породица има болесног члана да ће она да се брине сасвим сама о њему", објашњава Томановић.

Како додаје, од породице се много очекује, да брине о другима, решава стамбено питање, па чак и код запошљавања се очекује помоћ породице и рођака.

"То просто не треба да иде тако, породица није свемогућа", каже професорка.

Истиче да би држава требало да интервенише у смислу повећања рађања, како би одржала брачну, односно ванбрачну породицу са децом.

"Обезбедити позитивне услове да би се та деца рађала је основно. Па, основно је обезбедити младим људима запослење, и то не било какво запослење него оно које је стабилно и сигурно, које младу жену не ставља пред ризик да ће добити отказ оног тренутка када се буде вратила са породиљског одсуства", рекла је Смиљка Томановић.

Такође, додаје да је неопходно оснажити родитељство тиме што ће се стварити бољи стамбени услови, омогућити породици да дођу до бољих стамбених простора кроз, рецимо, заштићене станарине, тако што би држава издавала станове, социјално становање и слично.

Професорка Томановић не очекује да ће у структури породице доћи до великих промена, али истиче да ће се овакав тренд свакако наставити.

"Основно је да дође до повећања рађања, то ће се осетити тек за 20-30 година, дакле смањење старења становништва, да дође до повећања удела породица са децом, па да ли су оне брачне или ванбрачне или једнородитељске, то ће се тек онда осетити када ти који су сада рођени постану родитељи", закључује Смиљка Томановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара