Штедња за старе дане

Сваки десети грађанин, или око 180 хиљада људи, уплаћује новац у неки од добровољних пензионих фондова, показују подаци Народне банке Србије. Економисти саветују да је у току радног века било каква штедња добродошла.

Дуго очекиване реформе пензионог система, чини се, све су нам потребније. Број пензионера је све већи, а радних места све мање. Грађани о старости често мисле тек на корак од златног доба. Сваки десети грађанин, или око 180 хиљада људи, уплаћује новац у неки од добровољних пензионих фондова, показују подаци Народне банке Србије. Економисти саветују да је у току радног века било каква штедња добродошла.

Миливој Лукић има 25 година и о старим данима брине већ сада. Овај дипломирани економиста сваког месеца од плате четири хиљаде издваја у фонд за пензију. Каже да не брине за свој новац и очекује лагодне пензионерске дане.

"Одлучио сам се прво због проблема који има наш државни пензијски фонд, који вуче из деведесетих година, и пензија није извесна колика ће бити због тих проблема. Као друго, одлази се у пензију са дужим периодом радног стажа, све више година старости", каже Лукић.

Србија за пензије издваја више од земаља у окружењу. Једна трећина новца из државне касе или 13,3 одсто БДП-а одлази на пензије. Граница за крај радног века је све даља, а пензија све мања.

Директорка добровољног пензијског фонда "Делта ђенерали" Наташа Марјановић каже да штедња у добровољном пензијском фонду, пре свега, треба да подразумева допуну државне пензије.

"Али имајући у виду да наши чланови могу бити и грађани који нису запослени, јасно је да ова пензија може да представља потпуну пензију за грађане у трећем добу. Посебно за млађе грађане пред којима је дужи период штедње", рекла је Марјановићева.

Седамнаест одсто популације је старије од 65 година. Магична реч за више пензије је економски раст. Иако, пензиони систем није неодржив, може постати ако се не реформише.

"Уколико немате привредни раст, уколико имате лоше економско стање као нажалост што ми имамо тренутно у Србији, ниједан пензијски систем неће бити одржив ни државни ни приватни. Уколико имамо реформе о којима се прича, а које се одлажу већ неколико година, онда ће државни пензијски систем бити одржив", истиче економиста Никола Алтипармаков.

Пензиони системи су на снази у готово свим европским земљама. Постојаће и у наредним деценијама, сагласни су економисти, али наглашавају да чек од пензије неће бити довољан за живот. Како се за плате издваја 10 одсто БДП-а, радници ће све мање моћи да обезбеде приходе за све већи број пензионера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара