Читај ми!

Зимске гуме чувају главу и новчаник

Ако се докаже да је узрок удеса возило које није имало зимске гуме, возач тог аутомобила може бити обавезан да плати одштету свим учесницима у несрећи. У полицији кажу да је саставни део сваког записника о незгоди од сад и провера гума, њиховог типа и истрошености.

Аутомобил без зимских гума третира се као технички неисправан, а ако се докаже да су гуме биле узрок удеса, може се десити да возач тог аутомобила плаћа одштету свим учесницима у несрећи, а посебно осигуравајућој компанији код које су они осигурани.

Статистика показује да се у зимско време број удеса скоро дуплира. Број погинулих је мањи јер су мање брзине, али зато је материјална штета и број повређених у порасту.

"Уколико неки возач скриви удес, а нема зимске гуме, сву материјалну и нематеријалну штету мораће да плати баш он, а ако неће он, то ће морати учинити власник аутомобила који је технички био неисправан", каже Дамир Окановић из Српског комитета за безбедност саобраћаја.

У полицији кажу да је саставни део сваког записника о незгоди од сад и провера гума, њиховог типа и истрошености.

"Кроз записник саобраћајна полиција констатује чињенично стање, констатује дубину шаре, по потреби врши се и додатни преглед упуцивањем на додатни техники преглед", објашњава Слободан Малисић из МУП-а.

Када дође до несреће, а често су то ланчани судари, поставља се питање одговорности које сада зависи и од избора пнеуматика.

"Иако сте каско осигурани, ако немате пнеуматике на сва четири точка бићете искључени из осигурања, по закону, такође, целокупан износ штете биће наплаћен вама", каже Небојша Бургић из "Дунав осигурања".

Примера ради, један возач није имао зимске пнеуматике, а изазвао је ланчани удес са три возила. Морао је да плати казну око 15.000 дин, одштету осигуравајућим компанијама око 400.000 дин, а за мало је избегао да га и кривично гоне јер су два возача пријавиле трзајне повреде врата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се