Пливање и скијање од вртића до факултета

Национално-просветни савет указује на значај да се деца свакодневно баве спортом. Мере, предвиђају да се уведе пливање, па чак и скијање, од предшколских установа до факултета.

За сопствено здравље много тога можемо сами да урадимо, али као по правилу чекамо да нас на то примора виша сила. Национално-просветни савет покушаће да у навике најмлађих врати физичко васпитање. Предлог мера предвиђа свакодневно бављење спортом, као што су пливање, и чак скијање, од предшколских установа до факултета.

Професор Факултета за спорт и физичко васпитање Душан Митић каже да одговорност за наставу физичког васпитања не лежи само на леђима професора, и додаје да је потребан читав амбијент као подршка.

"Како бисмо имали више фискултурних сала које су комплетно опремљене потребна је подршка и државе и министарства", навео је Матић гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање да ли су професори довољно мотивисани за рад са децом, Митић је одговорио да постоје висококвалификовани професори који одговорно раде свој посао, али да има и оних који нису довољно мотивисани.

"Некада се дешава и да се физичко васпитање не реализује довољно или да се занемари због важности других предмета", каже Митић.

У Србији има доста деце која не знају да пливају, а има и градова у којима нема базена.

"Градови попут Сомбора и Панчева сву своју децу науче да пливају у другом разреду основне школе и то раде систематски већ 40 година" рекао је Матић.

Међутим, како је додао има и других градова који имају базене, али немају довољно организационих способности да тако нешто спроведу у дело.

"Потребно је да се деца баве спортом, а ми смо дошли у ситуацију да се спорт финансира само у погледу постигнутог резултата, а под резултатом се подразумева само освојена медаља", каже Матић и додаје да су медаље потребне да би и остале мотивисали, али да је фокус превише на томе.

Професор је истакао да од прошле године функционише програм "Спорт у школе" који финансира Министарство.

Како је рекао, захваљујући томе у 57 школа је понуђен бесплатан модел школе спорта за децу која имају финансијске проблеме, али и за децу која имају неке поремећаје.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се