Читај ми!

Млади за воланом, опасност на путу

Према статистици у Србији као и у развијеним земљама главни актери саобраћајних удеса су млади возачи. Најчешци узрок несрећа пребрза вожња, алкохол лоши путеви и саобраћајна сигнализација. Држава због тога покренула највећу акцију за заштиту младих у саобраћају.

Министарство омладине и спорта, МУП и владина Агенција за безбедност саобраћаја покренули су до сада највећу акцију за заштиту младих у саобраћају. У сто градова Србије десетине волонтера ће делити пропагандни материјал одштампан у 50 хиљада примерака. Акцију прати и ТВ спот, који ће у време новогодишњих празника бити на свим телевизијским станицама с националном фреквенцијом.

Гледајући статистику и у Србији као и у развијеним земљама главни актери саобраћајних удеса су млади возачи. Најчешци узрок несрећа су, пребрза вожња, аклкохол, и лоши путеви и саобраћајна сигнализација.

Са младима се и слабо радило у ауто-школама али и возачка култура на улици је слаба. Возачи који имају до две године искуства чак три пута су ризичнији него остали учесници у саобраћају. Преко 30 одсто настрадалих на нашим друмовима млађи су од 25 година.

Стојадин Јовановић из Агенције за безбедност саобраћаја каже да сваког дана око хиљаду младих погине у свету и додаје да у Србији на годишњем нивоу страда нешто мање од 200.

Министарство омладине и спорта носилац је те акције. Државни секретар и прослављени спортиста Ненад Боровчанин заједно са волонтерима креће у све крајеве Србије и највљује да ће се акција наставити, јер се једино упорношћу може мењати свест код младих.

Најтрагичније последице су свакако губитак живота. То се често дешава због непромишљености и туђе грешке.Важно је да се другим учесницима подигне свест и да се брину и о себи и о другима, додаје Боровчанин.

Главни циљеви кампање је да се младима укаже на смањен степен процене ризика, да им се укаже да не тестирају своје могућности, да се не прецењују и неидентификују са познатим личностима и да својим учешћем у саобраћају подједнако угрожавају и себе и друге уколико пију када возе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се