Читај ми!

Шабић писао Љајићу

Родољуб Шабић затражио да се из Нацрта измењеног закона о електронским комуникацијама искључе све формулације које би могле да изазову дилеме у приступу подацима о комуникацији грађана. Шабић упутио писмо Расиму Љајићу у којем, такође, наводи да је потребно утврдити обавезу оператора да воде евиденцију о броју приступа тим подацима.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић затражио је да се из Нацрта измењеног закона о електронским комуникацијама искључе све формулације које би могле изазивати дилеме око основа за приступ подацима о комуникацији грађана.

Шабић је упутио писмо министру трговине и телекомуникација Расиму Љајићу у којем, такође, наводи да је потребно утврдити обавезу оператора да воде евиденцију о броју приступа тим подацима.

"Од Уставом зајамчене тајности комуникације, сходно самом Уставу, може се одступити искључиво на основу одлуке суда и само из два разлога - ради вођења кривичног поступка и ради безбедности Републике Србије", навео је Шабић.

Према његовим речима, није добро што се у нацрту закона појављују и формулације као што су, на пример, "откривање кривичног дела" или "јавна безбедност", које обухватају "шири спектар радњи органа унутрашњих послова, на које се уставна формулација не односи".

Те формулације могу у пракси представљати основ за нове дилеме и зато их треба искључити из текста и задржати се на јасној и прецизној уставној формулацији, наведено је у саопштењу повереника за информације од јавног значаја.

Није срећно формулисана, како је рекао, ни иначе добра идеја о објављивању статистичких података о приступу задржаним подацима. Потребно је утврдити обавезу свих оператора да воде евиденцију о броју приступа задржаним подацима и достављају поверенику у одређеним интервалима, на пример једном годишње, како би повереник могао да их прикаже у годишњем извештају који подноси Народној скупштини.

Шабић подсећа и на то да у ЕУ, према Уредби 611/2013 о мерама које се примењују на обавештавање о нарушавању безбедности података о личности и Директиви 2002/58/ЕЗ Европског парламента и Савета о приватности и електронским комуникацијама, оператори имају обавезу да случајеве нарушавања безбедности података пријаве органу надлежном за заштиту података о личности, а у одређеним случајевима и лицима чијим подацима је нарушена безбедност.

"Уколико примедбе које сам изнео и у јавној расправи буду прихваћене, а од представника предлагача сам добио уверавања да ће бити, тим би и дефинитивно биле отклоњене дилеме у вези са правним основом за приступ задржаним подацима, што свакако јесте добро. Али то неће, ни издалека, значити да као држава имамо механизме потребне за обезбеђење и контролу остваривања уставне гаранције о тајности комуникација", истакао је Шабић.

Он је подсетио да је заједно са заштитником грађана Сашом Јанковићем још пре годину и по дана предложио пакет од 14 мера, оквиру којег је предложено и уједињење и процедура и постојећих паралелних техничких ресурса "служби" и полиције у једну националну агенцију.

Та агенција би, као провајдер, пружала техничке услуге неопходне за пресретање комуникација свим ауторизованим корисницима, као и неизбрисиво бележење "трага" приступа телекомуникацијама уз све податке потребне да би се могла извршити накнадна контрола законитости приступа.

Иако је у време кад је предложен пакет од 14 мера добио снажну вербалну подршку, годину и по касније врло мало шта од мера је реализовано, наведено је у саопштењу повереника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се