Читај ми!

АРХИВ.dоc

Десет година од смрти Тимотија Џона Бајфорда

Тимоти Џон Бајфорд (Солсбери, 25. јул 1941 - Београд, 5. мај 2014), редитељ и сценариста

Завршио је лондонску Академију драмских уметности. Телевизијским радом почео је да се бави на Би-Би-Сију. Режирао је прилоге и самосталне емисије у дечјој редакцији и филмске инсерте за серијски програм. Његов први ТВ документарац "I Want to Be a Showjumper" освојио је 1970. БАФТА награду за најбољи дечији програм.

Тимоти Џон Бајфорд се 1971. преселио у Југославију, где је наставио да пише и режира дечје телевизијске програме. Иза њега су остале неке од најгледанијих дечијих емисија Радио-телевизије Београд: "Бабино унуче" и "Полетарац", "Невен".....

Добитник је Повеље Змајевих дечјих игара 2011. године и 2013. признања "Стефан Првовенчани" које додељује Рашке духовне свечаности.

Нисам живео узалуд, Трезор - Од 1. фебруара до 3. априла 2011, у Београдској арени била је изложена макета града на површини од 44 м2, у размери 1:87, састављена од 5.000 делова. Макета града садржи железничку и аутобуску станицу, игралиште, зграде, зоолошки врт, рафинерију, робну кућу, аутомобиле, фонтане, циркус, предграђе, село са језером... Многобројни експонати су покретни, па се стиче утисак живота у минијатури. Аутор макете је Боривоје Вујић, хемичар по струци, а радио је ову макету десет година. Екипа "Трезора" испунила је жељу овом пасионираном раднику и уметнику те довела у његов "град за децу", велику децу Рашу Попова и Тимотија Џон Бајфорда. Тако је Боривоје упознао двојицу ТВ стваралаца који су његово детињство, како сам каже, "учинили срећним", а затим им је са много жара показао своје дело и на који начин, помоћу макете, помаже деци да спознају свет око себе.

- Учесници: Боривоје Вујић, Радивој-Раша Попов, Тимоти Џон Бајфорд

- Сниматељ Петар Вујанић, сниматељ звука Драган Ушендић, микроман Гордана Јовић, сарадник-сниматељ Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, уредник-истраживач Весна Дошен, монтажер Љубомир Плављанић, аутор Бојана Андрић

- Снимано 02.04.2011, премијерно емитовано 09.05.2011. у "Трезору", Редакција за историографију

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара