Читај ми!

Ој невене шестопере

"Традиционална музика је“ - цитираћемо нашег еминентног етомузиколога, професора Димитрија Големовића, - "као кајмак на млеку“. Она је, могли бисмо у том контексту рећи, оно најбоље што даје стваралаштво једног народа. Па ако је то стваралаштво богато и вредно, онда је и традиционална музика изузетно богата и драгоцена.

У емисији "Ој невене шестопере“ биће говора о важности неговања традиционалне музике и о њеној све већој популарности међу младима. Узроке овоме вероватно ваља тражити у бескрајном богатству те музике и неограниченој инспирацији коју она даје.

Музика је уосталом тековина младих људи и отуда није необично што баш млади настављају богату традицију српске народне музике и музике других народа са простора Балкана. Богатство наше традиционалне музике све више привлачи и стручњаке и извођаче из других крајева света и Европе, те је она уједно и својеврсни амбасдадор наше културе и традиције.

Такође, у емисије говоримо и о народној игри као друштвеној категорији и развоју до финог уметничког израза, као и о оригиналној народној ношњи која је незаобилазни елемент сваког извођења, било да је у питању песма, или игра.

Истовремено емисија представља и младе који на достојан начин негују традиционалну народну песму и игру. То су чланице певачке групе "Рашанке“ из Н. Пазара и два играчка пара-чланови КУД Каструм –Сингидунум из Београда.

Све то снимљено је на више атрактивних локација Старог Раса, у амбијентима манастира: Студеница, Градац, Ђурђеви Ступови, што гледаоцима на телевизијски привлачан начин пружа и едукативну поруку...

Сниматељ: Милан Станић

Режија: Лела Јанић

Аутор и уредник: Милица Бајић Ђого

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара