Читај ми!

Варијације жанра

Вавилон у априлу разматра жанровске просторе и границе од кримића, љубавног трилера до фантастике, научне фантастике и хорора.

Емисију отвара прилог о књизи "Књижевни ум и подручја фантастике“ о којој говоре аутори, англисти и универзитетски професори, Владислава Гордић Петковић и Младен Јаковљевић. Књига садржи дванаест есеја о писцима попут Мервина Пика, Томаса Пинчона, Вилијама Гибсона и Филипа К. Дика, али и о утицајима англофоне књижевности (дела Вила Селфа, Џефа Нуна, Марк Америке, Лоренса Стерна, Томаса Пинчона и Вилијама Гибсона, Хенрија Џејмса, Оскара Вајлда, Стивенсона, Саре Вотерс итд.) на домаће писце (дела Светлане Слапшак, Воје Чолановића, Дане Тодоровић, Мирјане Новаковић, и Кристијана Новака, Милете Продановића).

О романима Ота Олтвањија (Поље медузе), Сташе Бајац (Руке у ватри) и Владана Кречковића (Вечерас падаш сам), који поседују извесну дозу крими приче и саспенса присутну у различитим размерама, говори Јасмина Врбавац.

Поезија Едгара Алана Поа, зачетника хорора и крими жанра пронашла је своје место и у филмовима "Гавран“, "Лолита“, "Елдорадо“ и "Језа у ноћи“. Ове филмове коментаришу Тијана Саватић и Стеван Вуковић.

Језик као феномен као и уметност језика нема јасне границе тврдио је филозоф Лудвиг Витгенштајн и извршио огроман утицај на потоњу филозофију, културу и уметност, а пре свега на теорију књижевности. У његову част у Београду је отворена изложба која је окупила аустријске и српске уметнике који експериментишу са различитим језичким изразима и показују на које се све начине различите уметности додирују и прожимају. За Вавилон о изложби говоре координаторка Милица Лапчевић и визуелни уметник Жарко Алексић.

У рубрици Песници читају, стихове из своје нове књиге "Тобоган“ говори песник Саша Радојчић, док је песникиња Јасмина Топић начинила и корак даље тиме што је за неке песме из поетске збирке "Привремени боравак“ овенчане наградом "Милица Стојадиновић Српкиња“ компоновала музику и начинила истоимени ауторски музички албум доступан за слушање на адреси jasminatopic.bandcamp.com/album/privremeni-boravak.

Вавилон је присуствовао и окупљању Књижевног друштва "Орфисти“ које су још 2010. године основали студенти српске и светске књижевности Филолошког факултета у Београду са циљем да читају сопствене текстове, размењују мишљења о њима и тиме оформе својеврсну школу писања без ауторитета. Орфисте представља један од оснивача, писац, Милош Живковић, некадашњи студент, а сада стручни сарадник Института за књижевност и уметност и један од чланова Буквалиста. Скуп је снимљен захваљујући Стефану Гашићу, једном од чланова Орфиста, чији је материјал потом искоришћен у Вавилону.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво