Читај ми!

Позоришни живот и све његове боје – Миланка Берберовић, костимограф

Из Шапца, где је рођена, понела је мирис дуња са ормара из мале куће у сенци Саве, велики сликарски дар и донекле дилему да ли да студира сликарство или костим. За почетак академског живота држала је индекс Архитетонског факултета, убрзо затим и Факултета примењених уметности, а своје уметничко професионално путовање започела је у Савременом позоришту.

То је почетак приче о костимографу Миланки Берберовић и позоришту иза кулиса у свим бојама живота.

Мирис позоришта и нежан додир материјала међу прстима, кројачница и друге радионице, разговори редитеља, костимографа и сценографа, раздрагани глумци који на пробама проналазе своју улогу у себи, све је то процес рађања представе, време пре него што се упале светла на позорници и подигну завесе…

Костимографска магија Миланке Берберовић, почиње на скицама костима у којима је већ уткан садржај текста, искуство и дар да се сви сегменти представе обједине у материјалу. Бива то плетиво од конца, свиле и чипке и нити карактера ликова.

Радо се сећа почетака и израде костима за представе с почетка каријере Мој дечко, Мајстор с мора али и каснијих драмских комада у којима је сарађивала са изузетним редитељима… Велики задатак и привилегија су биле опере Аида, Атила, Набуко, Трубадур... Бројни ансабли, поштовање законитости епохе, костим који ничим не ремети певаче и покрет балетског ансамбла били су јасни задаци. Дугогодишњи рад на мјузиклу свакако је био од помоћи.

Изразита ликовност и сликарски таленат нагнале су Миланку Берберовић да њене радне скице не остану само радне већ прерасту у засебно ликовно уметничко дело. На бројним изложбама излагала је костим, скице и делове декора као самостална уметничка дела.

Немогуће је дугу каријеру и позоришни живот сместити у кратак омаж али само наговештај може бити готово 200 костимографија, 20 самосталних изложби 170 заједничких. Пређени пут од античке Грчке и старог Египта до савременог доба на коме је овенчана изузетним наградама за костим, наградама за допринос уметности, звањем професора емеритуса, Наградом за животно дело… У горде материјале уткала је мека сећања, а професионалне стазе обојила знањем, смелошћу и радом.

У емисији поред Миланкe Берберовић говоре Славенко Салетовић, редитељ, Тања Бошковић, глумица, Радослав Раде Марјановић, глумац, Љиљана Петровић, костимограф, Маја Студен, костимограф, Катарина Грчић Николић, костимограф.

Аутор емисије: Радица Смиљковић

Редитељ: Бојан Воркапић

Сниматељ: Милан Илић

Монтажа: Младен Милошевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво