Србија против Хрватске - борба за полуфинале и нове странице историје ватерполо класика (РТС1, 16.50)

Ватерполисти Србије од 17.00 играју меч четвртфинала Светског првенства у Дохи против селекције Хрватске.

Србија против Хрватске - борба за полуфинале и нове странице историје ватерполо класика (РТС1, 16.50) Србија против Хрватске - борба за полуфинале и нове странице историје ватерполо класика (РТС1, 16.50)

Примарни циљ изабраника Уроша Стевановића у Катару је испуњен, а то је пласман на Олимпијске игре у Паризу кроз прилазак међу осам најбољих. 

Србија је са максималних три пбоеде завршила групну фазу, оставивши добар утисак, нарочито у одбрани. Пали су Јапан, Црна Гора и САД. Следи највећи изазов до сада, а то је европски вицешампион Хрватска.

На претходном Светском првенству су "делфини" елиминисали тада актуелног светског првака Италију у четвртфиналу како би стигли до највећег домета у овој смени генерација. Да ли ће Хрватска бити нова Италија, надмоћнији ривал ког ћемо зауставити на путу до медаље?

Хрватска крцата квалитетом жели повратак у полуфинале

Изабраници Ивице Туцка дошли су у Доху као сребрни из Загреба. Шпанија је објединила европску и светску титулу у драматичној завршници.

На претходном Светском првенству у Фукуоки су елиминисани већ у баражу од Црне Горе са 13:12, прекинувши низ од 2005. током ког су константно долазили до полуфинала. До сада су накупили два злата (2007,2017), једно сребро (2015) и четири бронзе (2009, 2011, 2013, 2019). Сигурно је изостанак из борбе за медаље прошле године, па на то и губитак европског злата на домаћем терену додатна мотивација за "баракуде". 

Победом над Кином у баражу су уједно обезбедили визу за Париз.

Што се тиче њихових носилаца, најбоље је објаснио члан стручног штаба Стефан Ћирић.

"Хрватска је у односу на Европско првенство у Загребу само мало променила тим. Нема повређеног Букића ту је искусни центар Крапић. На голу није више као резерва Попадић, прилику је добио Анић. Све остало је исто. Зна се какав је улог у четвртфиналу, први финални сусрет на сваком шампионату", изјавио је Ћирић, који је први сарадник селектора Србије Уроша Стевановића, преноси званични сајт Ватерполо савеза Србије.

Ћирић је навео да зна одлично све врлине хрватске репрезентације у којој су центри битни адути.

"Нису само центри битни, не заборавите Бијача једног од најбољих голмана на свету, јака је спољна линија, Фатовић увек опасан у контри. Ту је опасан шутер Крагић, да не набрајам више. Понављам одлична екипа. Нама је најважније да испунимо наш план, да одиграмо како знамо. Можда је опомена слабији почетак против селекције САД, који сада не би требало да се догоди. Не смемо да добијамо голове из контри, да им омогућимо лаке поготке. Требало би да се држимо позиционе игре и да ту тражимо своју шансу", закључио је Ћирић.

Испреплетана историја међусобних сусрета

Од 2008. до сада су се Србија и Хрватска сусретале чак 20 пута на великим такмичењима. У једном тренутку се радило сигурно о две најбоље репрезентације на свету. 

У финалним сударима на светском плану, златна генерација Србије на свом врхунцу их је "потукла" на Светском првенству у Казању 2015. са 11:4. Елиминисали смо их у полуфиналу 2009. године, па су нам узвратили 2017. године на путу до другог светског злата. 

Што се тиче Олимпијских игара, побеђивали су нас у групној фази у Пекингу 2008. и Токију 2021. године. Најславнија победа припада нама. Било је то у финалу Рија, кад су изабраници Дејана Савића славили 11:7.

Најпознатији сусрети ове две репрезентације на европским првенствима свакако су финале 2003. године у Крању, обележено тучом на трибинама, као и полуфинале 2010. у Загребу. Хрватска је тада елиминисала Србију, па је затим постала први пут европски првак.

Туцак поштује олимпијског првака

Селектор Хрватске Ивица Туцак не потцењује наш састав.

"Можда не постижу најбоље резултате у последње две, три године, али су они ипак олимпијски шампиони. Чини ми се да у тој репрезентацији има чак шест златних олимпијаца из Токија. На то не би требало више ништа да се дода. Међутим, верујем да можемо да их победимо, имамо снагу за то, али ћемо морати да одиграмо са 100 одсто својих могућности", рекао је Туцак.

Меч Србија-Хрватска почиње од 17.00 и можете да га пратите директно на РТС 1 и из часа у час на нашем порталу.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво