Читај ми!

Италијани луде за новом тениском звездом - чији је Јаник Синер

Први италијански тенисер који је доспео на друго место на АТП листи, није још успео ни да се радује толиком успеху, када су италијанска јавност као и медији, већ почели да прогнозирају не, да ли ће, већ када ће постати светски тенисер број један.

Такве прогнозе прерасле су и у неки вид такмичења ко ће погодити када ће Синер престићи најбољег свих времена - Новака Ђоковића.

"Нисам ни могао да замислим да ћу се наћи у овој ситуацији, осећам се предивно. Да су ми првог јануара рекли да ћу имати овакав почетак сезоне, никада не бих поверовао у то", изјавио је Јаник Синер.

Овај двадесетдвогодишњак долази из места Сан Кандидо у којем живи 3500 становника. Градић припада аутономној провинцији Болцано у Трентино Алто Адиђе у коме је главни језик немачки. Из тог разлога се у јавности често коментарише да Јаник заправо и није Италијан те да тешко прича италијански, а неки на друштвеним мрежама у шали наводе и да ће, чим постане број један, почети да се изјашњава као Аустријанац.

Након лаке победе над Бугарином Димитровим на мастерсу у Мајамију, медији пишу да је Синер спреман на изазов са Ђоковићем коме је врло сличан по одлучности, концентрацији, гвозденој вољи и очигледном таленту.

Синер је другачији и ван тениског терена, наиме врло је повучен, одлучно је одбио понуду да гостује на Фестивалу италијанске канцоне Санремо 2024 а то што је доспео на друго место АТП листе прославио је само са својим тимом у једном италијанском ресторану у центру Мајамија.

Он је врло скроман без обзира на брз и изванредан јуриш ка врху.

"Срећан сам због свега али сада морам да се припремим за мастерс у Монте Карлу, немам пуно времена. Живим сваки турнир као нову прилику и знам да имам још толико тога да покажем. Имам велику срећу да радим са тимом који ме подржава и гура ме да будем још бољи", изјавио је за медије.

Синер је само ове године победио у 22 меча од укупно 23. Освојио је Аустралијан опен, мастерс у Мајамију, затим АТП 500 у Ротердаму, зауставио се само у полуфиналу турнира у Индијан Велсу.

На крају 2023. године био је четврти на свету а сада је превазишао Алкараза, па га од Ђоковића дели свега 1015 бодова.

Но, Синер не може да престигне Новака ни евентуалним освајањем турнира у Монте Карлу.

Након тога следи турнир у Мадриду који су оба тенисера прескочила прошле године. Медији пишу да, када би Синер победио на оба турнира, био би већ на врху света али сматрају да је то за сада тешко те да би могло да се догоди на турниру у Риму 21.маја (уз победе у Монте Карлу и Мадриду) када Ноле треба да одбрани 180 бодова.

Ипак, прави преокрет, према италијанским медијима, реалан је на Ролан Гаросу. Синер би могао да постане број један уколико стигне на турнир са мање од 1300 бодова заостатка за Ђоковићем, па би му финале било довољно без обзира на резултат светког броја један.

Српском тенисеру ипак нису потребне никакве калкулације, подсећају медији у Италији. Њега победе и финала на поменутим турнирима одржавају на првој позицији. Медији на Апенинском полуострву наглашавају да Новак за ривала сада има младог, јаког, талентованог и одлучног противника жељног успеха.

Када му је након победе над Медведевим пришла Серена Вилијамс и рекла му да би она волела да има такав форхенд, он јој је скромно одговорио: "Немој то да ми говориш, молим те." Једна од најбољих тенисерки свих времена му је поновила: "Не, заиста, импресивна игра."

Синеров тренер, пореклом из Аустралије, Дарен Кејхил изјавио је за медије да је Јаник још увек у фази раста.

"Он је јако добар момак и заиста је задовољство радити са њим, у овом моменту игра веома сигурну игру, ниво који је постигао ових дана је импресионирајући, али сам сигуран да може и боље. Временом ће постати још бољи, још бржи, мудрији и лукавији. Сигуран сам да ће бити заиста још бољи али сада уживамо у овом моменту јер игра невероватно добро и заслужује све оно што му се дешава", изјавио је Кејхил.

Додаје да млади Италијан чврсто стоји ногама на земљи и да је озбиљан професионалац, али да ипак зна да је све ово спорт и да пре свега воли и живи свој живот.

Синер је успео да заинтересује Италијане за тенис након разочарења у Матеа Беретинија а на успеху су му честитале многе познате особе, од певачице Лауре Паузини која сматра да је он пример за све, па и до премијерке Ђорђе Мелони.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво