Читај ми!

Ноле и Рафа хвале један другога

Не јењавају одјеци синоћног историјског финала Ју-Ес опена, а велики ривали, као прави спортисти, хвале један другога. За Надала је Новак Ђоковић "један од најбољих играча у историји", а ова сезона му је "вероватно најемотивнија у каријери". Ђоковић: "Свака му част. Нисам успео да се опоравим од губитка трећег сета и зато је заслужио да победи."

Шпански тенисер Рафаел Надал рекао је да му је ова сезона вероватно најемотивнија у каријери, као и да му много значи победа над Новаком Ђоковићем у финалу Отвореног првенства САД.

"Ова сезона ми је вероватно најемотивнија у каријери. Мислим да сам урадио све што треба да дођем до финала. Играти против једног од најбољих играча у историји тениса, против Новака, који је број један, и то на његовој, вероватно омиљеној, подлози - за то треба да играм без грешке. Много ми значи овај трофеј. Фантастично је. Врло сам, врло срећан", рекао је Надал новинарима у Њујорку.

Надал је славио победу са 3:1, одигравши сјајан меч, а нарочито у трећем сету.

"Био је то заиста важан сет. Почео сам спорије, али Новак је играо фантастично. Кад је он на том нивоу, нисам сигуран да ико може да га заустави. Било је важно да одржим само брејк заостатка, тако да сам се борио за сваку лопту и чекао своју шансу... Онда је дошла, а било је 0:40, добро сам сервирао и - ас, те невероватан форхенд касније, тако да је то био један од кључних тренутака меча, као и, наравно, брејк после тога", рекао је Надал.

Ово је Шпанцу била 13. гренд слем титула у каријери, а пре ове сезоне, седам месеци је паузирао због повреде. Није желео да одговори на питање колико је због тога већи човек и зашто га навијачи толико воле.

"Нисам права особа за то питање. Ја само покушавам да будем фер и да са свима имам добар однос. Са свима да будем пријатељ - то покушавам. То је све. Мислим да сам, на терену, врло коректан. Дајем све од себе у сваком тренутку. Чак и кад ствари не иду добро, нисам тужан нити пакостан. Приватно, покушавам свима да изађем у сусрет и да будем срдачан", рекао је Надал.

Први тенисер света Новак Ђоковић оценио је да га је трећи сет коштао победе у финалу Отвореног првенства САД, али је признао да је Рафаел Надал у финалу играо боље и да је заслужено победио.

"Био сам разочаран зато што сам изгубио у трећем сету, али за то могу само себе да кривим. Из форхенда сам, у кључним тренуцима, правио неизнуђене грешке, два пута сам губио сервис кад није требало. И одједном, он води са 2:1 у сетовима. После тога је почео да игра много, много боље, а ја нисам успео да се опоравим од губитка трећег сета", рекао је Ђоковић новинарима у Њујорку.

Надал је победио са 3:1 у сетовима (6:2, 3:6, 6:4, 6:1), а амерички новинари су констатовали да се ретко виђа да неко игра тако добро као Ђоковић у трећем сету, а да тај сет ипак не освоји.

"Разочаран сам. Ово је финале Ју-Ес опена и гренд слема, тако да морам да будем задовољан финалом, иако бих волео да сам победио. Он је очигледно играо боље у пресудним тренуцима и зато је заслужио да победи. Честитам му, идемо даље", рекао је Ђоковић.

Репрезентативац Србије рекао је да је преломни тренутак меча био девети гем трећег сета, када је имао три брејк лопте, али је на крају изгубио тај гем.

"Тада као да се све окренуло у његову корист. Стигао 0:40... Заиста је добро почео да игра. Ништа погрешно нисам урадио у тим тренуцима, али он није грешио, добро је сервирао и излазио на мрежу. Свака му част. Ја сам био у налету од средине другог сета до краја трећег, у коме је требало да искористим шансе које сам имао, али нисам. На крају је заслужено славио", рекао је Ђоковић.

Није директно одговорио на новинарско питање - да ли му можда недостаје и мало самопоуздања.

"Не знам. Играо сам добро две недеље и могу да будем радостан због тога, јер је ово другачија подлога од других тврдих подлога на којима сам играо пре Ју-Ес опена. Мислим да сам био ментално присутнији када сам ударао, тако да је бар то позитивна ствар коју могу да понесем са овог турнира", рекао је Ђоковић.

Србин је ове сезоне освојио једну гренд слем титулу. Он је оценио да је сезона била успешна, али да би волео да је освојио још један од четири највећа светска турнира, осим Отвореног првенства Аустралије.

"Волео бих да сам освојио бар још један гренд слем, пошто сам играо још два финала (Вимблдон и Ју-Ес опен). Имао сам шансу у свим мечевима у којима сам играо, али сам их губио. Уопштено, била ми је ово још једна врло успешна гренд слем година. Увек покушавам да имам то на уму, да темпирам форму за највеће турнире, јер ту желим да играм најбоље", рекао је Ђоковић.

Освајач шест гренд слем трофеја у каријери рекао је да ће наставити да се труди и да се развија.

"Често спортисти падну, али треба да научите лекцију и наставите да се борите, да напредујете. Зато и јесмо овде. Имам 26 година и верујем да ће најбољи део каријере тек доћи. Осећам то и верујем у то. Док год је тако, осећам жар љубави за тенисом у себи. Док год је тако, наставићу да играм свим срцем", рекао је Ђоковић.

Ђоковићева позиција број један на АТП листи у озбиљној је опасности и њему ће бити тешко да је задржи до краја године.

"Шта да кажем? Толико је много трофеја освајао ове године. Ја сам и даље број један на листи, али што се тиче годишње листе, он је далеко, далеко испред и има много више шанси да заврши као први. Треба да одиграмо још турнира, тако да ћемо видети. Од сада се спремам за Кину", рекао је Ђоковић.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара