Премијера српских рукометаша на шампионату Европе против Исланда

Рукометаши Србије одиграће утакмицу првог кола прелиминарне фазе Европског првенства против селекције Исланда. Директан пренос дуела је на Другом програму РТС-а од 18.00, а најважније детаље са меча можете пратити на нашем порталу.

Премијера српских рукометаша на шампионату Европе против Исланда Премијера српских рукометаша на шампионату Европе против Исланда

Рукометна репрезентација Србије је освојила је две медаље на првенствима Европе, једну 1996. године под именом Југославија - бронзану, а као самостална држава освојила је само једну медаљу у историји националног тима и то 2012. на континенталном шампионату у Београду.

Србија је одлично одиграла квалификациони циклус, остварили су пет тријумфа и један пораз. По два пута је била боља од Словачке и Финске, а са Норвежанима је успех био половичан.

На припремном турниру у Шпанији, тим предвођен селктором Тонијем Ђероном претрпео је два пораза, од домаћина и селекције Пољске, а победио је Словачку.

Србија је на претходном шампионату Европе 2022. године освојила 14. место, а ово је трећи велики турнир за селектора Ђерону, после поменутог такмичења и Светског првенства на коме је национални тим заузео 11. позицију, али је поред тога показао зрелост и спремност да равноправно игра против квалитетних екипа.

Селектор се определио се за следећих 18 играча који ће представљати Србију на првенству Европе:

Голмани: Дејан Милосављев и Владимир Цупара;

Лева крила: Немања Илић и Вања Илић;

Десна крила: Богдан Радивојевић и Вукашин Воркапић;

Пивотмени: Мијајло Марсенић и Драган Пешмалбек;

Бекови: Лазар Kукућ, Илија Абутовић, Марко Милосављевић, Петар Ђорђић, Урош Борзаш, Милош Kос, Миљан Пушица, Милош Орбовић, Предраг Вејин, Урош Kојадиновић.

Исланд - на голу будући председнички кандидат, чврста бековска линија и жеља за повратком међу европском елитом

Први дуел на првенству Европе Србија ће одиграти против селекције Исланда, 12. јануара од 18.00.

Исланд је у квафиликацијама за првенство Европе имао исти скор као и Србија, али је због претходних резултата на великим такмичењима нашао место у првом шеширу уочи жреба.

Острвска земља је 2008. освојеним сребром на Олимпијским играма у Пекингу направила највећи успех у историји репрезентативног рукомета. Осим тога, Исланд има и европску бронзу из Аустрије 2010, али их након тог турнира није било на победничким постољима.

Међутим, генерација предвођена младим Гислијем Торгејром Кристјансоном (24) жељна је повратка међу европском елитом. Бековска линија Исланда делује импресивно, због раскошног рукометног знања и искуства Омара Ингија Магнусона - десни бек и Арона Палмарсона - леви бек.

На голу је времешни Бјергвин Пал Густавсон (38) који је већ 18 година репрезентативац. Густавсон је необична појава у свету рукомета, због тога што је на голу често у мајици кратких рукава, а недавно је привукао пажњу светских медија јер је истакао да би желео да се кандидује на јунским изборима за председника земље.

Некадашњи селектор Исланда Гудмунд Гудмундсон успоставио је чврст систем одбране по коме је ова репрезентација позната. Агресивна одбрана у најчешћој формацији 6:0 или са ефикасном двоструком маркацијом бекова доносила је резултат брзе игре, а потом и голове из транзиције. Исланђани су познати по чврстој одбрани и контранападима.

Гудмундсон је фебруара прошле године поднео оставку након петогодишњег мандата на месту селектора националног тима Исланда, а њега је наследио Снори Стејн Гудјонсон, некадашњи репрезентативац.

Извесно је да ће победник утакмице између Србије и Исланда зависити од игре у одбрани.

Исланд ће имати и велику подршку навијача, чак 4.000 у дворани која прима 11.000 људи у Минхену.

Последњи пут су се Србија и Исланд састали 2018. године на Европском првенству у прелиминарној рунди, а "орлови" су били бољи. Исланд је успешнији у укупним међусобним дуелима, остварио је два тријумфа, а још два меча завршена су ремијем.

Директан пренос дуела је на Другом програму РТС-а од 18.00, а најважније детаље са меча можете пратити на нашем порталу.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво