Читај ми!

Рукометаши стартовали победом

Србија - Пољска 20:19 (крај). Рукометаши Србије успешно су стартовали на првенству Европе у Данској пошто су у првом колу савладали Пољску 20:19 (13:9). Јунак утакмице Дарко Станић одбранио шут Пољака у последњим секундама сусрета. "Орлови" у наредном мечу играју у среду против Русије.

Рукометна репрезентација Србије победом је почела такмичење на Европском првенству у Данској, пошто је савладала Пољску са са 20:19 (13:9) у Групи Ц.

Изабраници селектора Владана Матића освојили су изузетно значајне бодове, можда и кључне у наставку борбе за висок пласман на шампионату.

Србија је против Пољске водила током већег дела меча. Пољска је почетком другог полувремена направила преокрет, али није успела да сачува вођство. Најбољи код "орлова" био је голман Дарко Станић са 17 одбрана. По три гола за Србију постигли су Марко Вујин, Растко Стојковић и Немања Зеленовић. Најефикаснији у тиму Пољске био је Маријуш Јуркијевич са пет голова.

У драматичној завршници, најбољи рукометаши Србије успели да забележе веома важну победу на старту шампионата, највише захваљујући фантастичним одбранама Дарка Станића. Голман наше репрезентације одбранио је чак 17 од 35 шутева пољских рукометаша, што је вансеријски проценат, а у последњем нападу репрезентације Пољске изваредном интервенцијом спречио је изједначење.

Драма у завршници могла је да буде избегнута да је Марко Вујин педесетак секунди пре краја искористио седмерац и донео нашој селекцији недостижна два гола предности. Његов ударац је, међутим, Славомир Шмал успео да одбрани. Вечерашња утакмица потврдила је да дуели Србије и Пољске по правилу завршавају победама од једног гола разлике, иако после првог полувремена није изгледало да ће бити тако.

У првих 30 минута изабраници Владана Матића имали су проблема у нападу, али су одбрану одиграли на врхунском нивоу и зауставили Пољаке на само девет голова. Тај темпо било је тешко одржати, али се ипак није очекивао потпуни пад концентрације наших рукометаша почетком другог полувремена, када су Пољаци за само шест и по минута направили серију од 6:0 и повели са 15:13.

Селектор Матић, који је одиграо велики број оваквих утакмица, тада је узео тајм аут и невероватно мирном реакцијом успео је да смири своје изабранике, који су реаговали фантастично, узвратили серијом од 5:1 и вратили вођство (18:16).

У последњих петнаестак минута уследила је нервозна игра оба тима, која је проузроковала велики број грешака, да би на крају уследила драма у завршници, која је, срећом, завршена добро по наш тим.

Овом победом, репрезентација Србије је направила први, велики корак ка пласману у другу фазу такмичења. Освајање бар другог места у групи гарантује нам једна победа у преостала два меча, против Русије и Француске.

"У наредним мечевима морамо другачије да радимо. Да играмо другачије, да се смиримо и да будемо дисциплинованији. Ако успемо сами себе да контролишемо, биће све добро. Имамо велики квалитет. Само требамо у неким тренуцима да се контролишемо", рекао је капитен Момир Илић, који се и "извинио нацији због неизвесне утакмице".

Селектор Владан Матић сматра да је његов тим играо добро само у једном полуврмену, и да се не смеју понављати овакви проблеми са реализацијом.

"Одиграли смо одлично прво полувреме. У другом смо пали и више пута пропустили шансу да преломимо меч. Имали смо велики проблем у реализацији. Голмани обе репрезентације имали су изузетну утакмицу, али је наша одбрана била мало боља, тако да смо успели да обранимо тај последњи напад за изједнацење", рекао је Матић.

Најбољи играч утакмице био је Дарко Станић, који је имао 17 одбрана.

"Чим се завршила утакмица отишао сам да седнем до клупе. Невероватно сам се истрошио енергетски. Било је врло тешко. Сваки гол, свака одбрана је била толико битна, да је, једноставно, требало много концентрације, поготово у одбрани", рекао је Станић.

"Имали смо много грешака на које треба да обратимо пажњу у даљем току првенства. Чини ми се да смо много лакше могли да завршимо ову утакмицу. У нападу нисмо имали сигурности, али добро је што смо почели овако првенство. Ово су два велика бода и надам се да ћемо у следећој утакмици бити бољи", додао је Станић.

Србија: Станић (17 одбрана), Милић (1 одбрана), Вујин 3, Никчевић 1, Манојловић 1, Тоскић 2, Илић 2, Радивојевић, Продановић 1, Стојковић 3, Илић 2, Рнић 1, Митровић, Зеленовић 3, Ненадић.

Пољска: Шмал (14 одбрана), Висомирски (0 одбрана), Јашка, Лијевски 3, Бјелецки, Вишњевски, Б. Јурецки 2, М. Јурецки, Грабарчик, Јуркијевич 5, Шипрак 1, Лучак, Крајевски 3, Оржеховски 1, Шиба 1, Чрапковски 3.

Искључења: Србија 8 пута, Пољска 3 пута. Седмерци: Србија 3 (2), Пољска 6 (3).

Србија у наредном мечу игра у среду од 18 сати против Русије.

Кретање резултата на мечу можете погледати овде:

19.41 - Крај меча, победа Србије 20:19. Фантастични Дарко Станић брани шут Пољака у последњим секундама меча. 

19.38 - Феноменални Пољски голман брани седмерац Марку Вујину. 

19.37 - Само поен предности за Србију. Владан Матић тражи тајм-аут минут пре краја. 

19.32 - Ново исључење за нашу селекцију и свиран седмерац. Никчевић два минута ван паркета. Стамени Милић овај пут није успео да спаси мрежу - 19:18. 

19.30 - Страхиња Милић по други пут брани седмерац Пољацима - 19:17. 

19.26 - Само поен предности за нашу репрезентацију - 18:17. "Орлови" се поново муче у нападу. 

19.11 - Србија поново води голом Момира Рнића - 17:16. 

17.07 - Растко Стојковић доноси изједначење - 15:15. 

17.05 - Зеленовић постиже први погодак за Србију у другом полувремену, Пољска води 15:14. 

19.01 - Нови гол за Пољаке и њихово прво вођство на мечу, серија од 5:0. 

18.59 - Изједначење, велика серија Пољака од 4:0. Наши играчи без гола у другом полувремену.

18.56 - Почело друго полувреме, треће искључење за нашу селекцију. На два минута исључен Манојловић.

18.39 - Крај прог полувремена. Србија води против Пољске 13:9. Одлична игра наших рукометаша у првих 30 минута.

18.35 - Контра Србије, мајсторија Стојковића за највећу предност до сада - 12:7. 

18.33 - Првим голом Немање Илића на Европским првенствима наша репрезентација има три гола предности - 10:7.  

18.30 - Први погодак Немање Зеленовића на мечу, Србија води 9:7. 

18.26 - Дарко Станић брани седмерац. "Министар одбране" све сугурнији на голу. Станић данас брани своју стоту утакмицу на голу "Орлова".

18.21 - Србија са играчем мање, искључен Алем Тоскић. Наши играчи ипак успевају да се одбране у овом нападу. 

18.16 - Бомба Марка Вујина, Србија поново води са два разлике - 7:5. 

18.12 - Марко Вујин сигуран са седмерца након прекршаја над Тоскићем, Србија поново води са 5:4. 

18.06 - Наши играчи постижу погодак из седмерца са играчем мање - 3:2. 

18.04 - Пољаци стужу до изједначења 2:2, Марко Вујин искључен на два минута. 

18.01 - Иван Никчевић постиже први погодак на овој утакмици, Србија води са 1:0. 

18.00 - Почео дуел између Србије и Пољске, први напад има наша селекција. Наши рукометаши траже победу на већ старту Европског првенства. Ово је 12 дуел ове две репрезентације на већим такмичењима.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво