Читај ми!

Србија савладала Јапан

Србија - Јапан 28:26. Србија је неочекивано тешко победила селекцију Јапана у премијерној утакмици Светског првентсва, које се у нашој земљи одржава од 6. до 22. децембра. Наредну утакмицу српске рукометашице играју у недељу од 18 сати против Алжира.

Женска рукометна репрезентација Србије успешно је почела учешће на Светском првенству, пошто је у Нишу у првом колу Групе Б савладала Јапан са 28:26 (10:13).

Најефикаснија у селекцији Србије била је Андреа Лекић са шест голова, док су Марија Лојпур, Сања Дамјановић и Светлана Огњановић постигле по пет.

Изабранице Саше Бошковића бојажљиво су почеле утакмицу, те су Јапанке прве дошле до вођства, које су одржале до полувремена. Јапанке су средином првог полувремена сјајном игром у нападу и честим промашајима српских играчица стекле чак четири гола предности (7:11).

Да предност Јапана не буде још већа, побринула се голман репрезентације Србије Катарина Томашевић, која је азијској селекцији у неколико наврата скинула "зицере". Међутим, Србија у првом делу меча није искористила расположену Томашевићеву, те је Јапан на одмор отишао са три гола предности.

Србија је у другом делу меча заиграла знатно агресивније у одбрани и брже у нападу. На гол је стала млада Јована Рисовић, која је наставила у истом ритму као и Томашевићева. Брзим контрама преко Јоване Крпеж и Огњановићеве, Српкиње су стигле до изједначења, а убрзо и преокрета, који Јапанке до краја меча нису успеле да сустигну.

Србија: Томашевић (10 одбрана), Рисовић (7 одбрана), Крпеж 3, Поповић 1, Лекић 6, Живковић 1, Дамњановић 5, Ерић, Рајовић, Огњеновић 5, Филиповић 1, Нишавић, Стоиљковић, Лишчевић, Цвијић 1, Лојпур 5.

Јапан: Хида (0 одбрана), Фуджима (6 одбрана), Такахаши 1, Камимачи 1, Нишикори, Јокошима 6, Фуджи 7, Кацурен 1, Арихама 5, Танабе 4, Икехара, Ишитате 1, Хајафуне, Хара, Нагата.

Светско првенство за жене трајаће од 6. до 22. децембра, а поред Ниша, игра се у Београду, Новом Саду и Зрењанину. Поред селекција Србије и Јапана, у Групи Б се такмиче још Данска, Бразил, Кина и Алжир.

Србија, која је домаћин Светског првенства, следећи меч ће играти против Алжира у недељу у хали Чаир од 18.00.

Свечаном церемонијом у нишкој дворани Чаир данас је отворено 21. првенство света за рукометашице, које ће у Србији бити одржано од 6. до 22. децембра. Шампионат је отворио председник Међународне рукометне федерације Хасан Мустафа.

"Добро вече Србијо. Срећни смо што смо овде, у земљи која је међу водећима у рукомету већ дуже време. Знам да сви у организацији раде даноноћно како би организовали најбоље првенство икада, у прелепој земљи, земљи рукомета", изјавио је Мустафа.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да рукометашице Србије заслужују највећи аплауз.

"Драго ми је што вас видим у овако великом броју, да сте орни да подржите наше рукометашице. Велика је ствар што је Ниш другу годину заредом центар рукометних дешавања. Желим да захвалим свим градовима организаторима светског првенства, мене као министра радује што смо у претходна два првенства поставили велике стандарде и верујем да ће тако бити и сада. Желим да у свет пошаљемо лепу слику са овог шампионата", казао је Удовичић.

Церемонији отварања СП присуствовали су још државни секеретар за спорт Предраг Перуничић, помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов, градоначелник Ниша Зоран Перишић и бројни бивши и активни спортисти.

Кретање резултата на мечу можете погледати овде:

19.36 - Крај меча. Србија је уз много муке савладала Јапан са 28:26. У преосталим мечевима првог кола Б групе сутра се састају Бразил и Алжир (18 сати), као и Данска и Кина (20.15). Утакмице првог кола у групама А, Ц и Д такође су на програму сутра.

19.21 - Селектор Јапан принуђен да затражи тајм-аут. Србија први пут на мечу има предност од три гола, 24:21. 

19.18 - Андреа Лекић за плус два за Србију. 

19.11 - Србија први пут води на мечу голом Марије Лојпур - 18:17.  

19.00 - Почело друго полувреме. Наше играчице морају да промене приступ игри уколико желе да победе у овом мечу.

18.42 - Катастрофална игра наших рукометаица у првом полувремену, Јапан одлази на одмор с предношћу  од 13:10.  Предност Јапанки би била и већа, али се Катарина Томашевић истакла сјајним одбранама на голу Србије. 

18.16 - Селектор Бошковић принуђен да затражи први тајм-аут на мечу. Наше играчицу су за 14 минута постигле само три гола. Јапан води са 6:3. 

18.08 - Чак седам минута је требало нашим рукометашицама да постигну први погодак на шампионату, стрелац Андреа Лекић. Јапан води са 2:1.  

18.01 - У Нишу је почео дуел Србија - Јапан чиме је и званично отворено Светско првенство  рукомету.

17.57 - Свечаном церемонијом у нишкој дворани Чаир отворено је 21. првенство света за рукометашице, које ће у Србији бити одржано од 6. до 22. децембра. Шампионат је отворио председник Међународне рукометне федерације Хасан Мустафа.     

12.00 - Стручни штаб женске рукометне репрезентације Србије је пријавио 16 девојака које ће бити у саставу за старт Светског првенства и меч са Јапаном. На списку нису Ана Качаревић, Ивана Милошевић и Марина Дмитровић.

На списку су: Катарина Томашевић, Јована Рисовић, Светлана Огњеновић, Јелена Нишавић, Катарина Крпеж, Драгана Цвијић, Сања Рајовић, Марија Лојпур, Сања Дамњановић, Биљана Филиповић, Јована Стоиљковић, Андреа Лекић, Кристина Лишчевић, Јелена Ерић, Јелена Поповић и Јелена Живковић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара