Читај ми!

Финале Лиге Европе - непобедиви Бајер за антологију против растерећене Аталанте

Фудбалери Аталанте и Бајер Леверкузена од 21.00 играју финале Лиге Европе на "Авива" стадиону у Даблину.

Финале Лиге Европе - непобедиви Бајер за антологију против растерећене Аталанте Финале Лиге Европе - непобедиви Бајер за антологију против растерећене Аталанте

Италијани уживају у првом европском финалу, док се Немци налазе на две утакмице до перфектне "триплете", прве у историји фудбала.

Даблин ће угостити тим коме је тај притисак стран и клуб са трофејом овог такмичења, али освојеном пре 36 година. Зајединчки им је изузетан рад тренера - Ћабија Алонса и Ђан Пјера Гасперинија. Сензационални дебитант против прекаљеног стручњака са 20 година рада, осам у истом тиму.

Ова два тима су се претходно срели једино у осмини финала Лиге Европе 2022. године, кад је италијански клуб остварио две победе и са укупних 4:2 отишао у четвртфинале.

Гасперинијеве "Уједињене нације" у првом европском финалу

Захваљујући петом месту на крају претходне сезоне, тим из Бергама се директно пласирао у групну фазу Лиге Европе. У конкуренцији Спортинга из Лисабона, бечке Аустрије и пољског првака Ракова су окончали групну фазу без пораза, са четири победе и два ремија. 

Игром случајности и жреба су се у осмини финала опет сусрели са португалским великаном, победивши на страни и код куће са по 2:1. Уследио је преломни дуел у даљем путу ка финалу - долазак на "Енфилд". Не само да су победили Ливерпул мотивисан да Јиргену Клопу донесе још једну титулу пред опроштај, већ су славили са 3:0. На свом терену нису дозволили преокрет, завршивши безболним поразом 1:0.

Трећа рунда и опет добра опција реванша на свом терену. Против Олипмика из Марсеја су је максимално искористили. На 1:1 у Француској су одговорили са 3:0 пред својим навијачима за праву фешту.

Ђан Пјерo Гасперини је успео да тим препун странаца, атипично за мањи италијански клуб, учини компактним. Пре свега су погодили са летњим појачањима и позајмицама, вративши нападача Ђанлуку Скамаку из Вест хема на Апенине, затим потписавши Сеада Колашинца као слободног агента, Холанђанина Мичела Бакера управо из редова вечерашњег ривала, Ел Билала Туреа из Алмерије. На позајмицу су довели Шарла се Кетелера из Милана. Белгијанац је постао један од најбољих играча Аталанте.

О шаренишу националности које доприносе успесима Аталанте говори чињеница да преко 50 наступа у свим такмичењима ове сезоне имају Албанац Берат Ђимсити и Бразилас Едерсон. Испод њих су Холанђанин Теон Копмајнерс и Хрват Марио Пашалић са 48 утакмица, Шарл де Кетелер (47), Холанђанин Мартен де Рон (45), Нигеријац Адемола Лукман (42),...

Слична је ситуација и на листи стрелац, коју предводи Скамака са 18 погодака, па следе Копмајнерс, Де Кетелер, Лукман Пашалић,...Ту је и пар Колумбијаца, Аргентинаца, Швеђана, те Рус Алексеј Миранчук.

Све њих је уједино Ђан Пјерo Гасперини у одличну екипу са исиписан новим страницама у историји клуба. Бориће се за први европски трофеј у својој историји, налазе се на петом позицији Серије А и самим на корак до директног пласмана у Лигу шампиона. Као додатни зачин надолази и заводљива мисао епитета "оног који је савладао непобедивог". 

Бајер на корак до еврпоске круне савршене сезоне

Још два дуела, два финала, и Ћаби Алонсо улази у историју фудбала са перфектном "триплетом".

Бајеру је остало само да не забрља на крају. Дакле, супротно од серије "Игре престола". Узели су титулу у Бундеслиги по први пут у историји, нису више "Неверкузен", показали су неумољивост и веру у победу редовним преокретима и головима у "фото-финишима" утакмица. Још два сусрета за вечност.

Групна фаза са Карабагом, Молдеом и Хакеном изгледала је као јачи тренинг. Окончана је са свих шест победа и гол-разликом 19:3.

Kao што се Аталанта укрстила са Спортингом у осмини финала, тако се десило и Бајеру са Карабагом. Азербејџански састав је био на ивици сензације. Сусрет у Азербејџану завршен је 2:2, а у наредном су гости имали предност и пролаз даље до трећег минута судијске надокнаде. Алонсови изабраници су у наредних пет минута сместили два гола. "Алонсовски" тријумф, типичан за читаву сезону.

Уследио је двомеч са Вест хемом, прошлогодишњим прваком Лиге конференција. Овога пута је први меч одигран у Леверкузено, што се искористило за тријумф домаћина 2:0. У реваншу је гол Фримпонга у 89. минуту за 1:1 угасио наде лондонског тима да у надокнади избори продужетак.

Полуфинални дуел са Ромом започет је са сигурних 2:0 у престоници Италије. Чудно, Бајер је на свом стадиону био надомак елиминације. Аутогол Роминог Ђанлуке Манћинија за смањење заостатка на 2:1 већ је донео Бајеру финале. Оверио га је Станишић у седмом минуту судијске надокнаде.

Тим из Леверкузена већ има у својим витринама трофеј Лиге Европе, тачније Купа Уефа. Било је то 1988. године у двомечу са Еспањолом. Оба меча су завршена тријумфима домаћина по 3:0, па су одлучили пенали. Шта више, то је уједно био први трофеј за Бајер. Могли су и до пехара Лиге шампиона, али их је 2002. спречио антологијски волеј Зинедина Зидана.

Притисак око Ћабијевих изабраника је све већи, али су они на исти и навикли. Највећи изазов у сезони препуној таквих из кола у коло.

Дуел у Даблину почиње од 21 час.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије