Читај ми!

Луксузни поклони руским олимпијцима изазвали контроверзе

Поклони руским олимпијцима, освајачима медаља на недавно завршеним Летњим играма у Рио де Жанеиру, попут луксузних аутомобила, станова, па чак и тркачких коња, изазвали су контроверзе.

Руски председник Владимир Путин увео је обичај да се руским олимпијским херојима додељују велике суме новца, а понекад и неки нежељени поклони.

Мање од 24 сата пошто су десетине освајача олимпијских медаља добиле аутомобиле БМW од премијера Дмитрија Медведева, на интернету се појавио оглас за продају једног од њих, с фотографијама на којима се на аутомобилу виде налепнице којима се слави медаља из Рија.

Не зна се ко је дао оглас за продају БМW X6 за 4,67 милиона рубаља (72.000 долара), али брзо је повучен са интернета.

Агенција АП је од руске агенције Р-спорт добила информацију да је продавац један руски олимпијац који сматра да је аутомобил гломазан за њега.

Уметнички клизач Максим Транков, који је добио Мерцедес-Бенц СУВ за златну медаљу 2014. године, изјавио је да само неколицина олимпијаца може себи да приушти да чак само и користи такав аутомобил.

"Нико није размишљао да такви аутомобили нису ослобођени од пореза на луксузну робу, да ни њихово коришћење није јефтино, да наша примања то не могу да покрију. И ја бих продао свој због тога. Да ли сви мисле да су сви спортисти плаћени као фудбалери, хокејаши или тенисери?", питао је Транков на Твитеру.

Гиманстичарка Седа Тутхалијан је рекла да свој аутомобил не може да вози пошто има 17 година, те још нема возачку дозволу.

Читаоци сајтова већином подржавају право спортиста да продају скупе олимпијске поклоне, а многи други критикују што Кремљ демонстрира расипништво, док су пензиони систем и здравство у беспарици. За сада се не зна колико је руска влада платила поклоне олимпијцима.

ТВ "Росија 24" је објавила да је флоту аутомобила БМW обезбедио Олимпијски фонд за подршку, који финансира група највећих руских богаташа, али да су уз то дате и новчане награде од по неколико десетина хиљада долара, делом из федералног буџета.

Регионалне владе су такође понудиле своје поклоне, а неке су то јавно истакле као знак своје великодушности, упркос финансијској кризи у којој се и саме налазе.

Кавкаски регион Северне Осетије је прошлог месеца обећао по стан сваком освајачу олимпијске медаље са своје територије, а шеф региона Дагестана је шест милиона рубаља (93.000 долара) у готовини и тркачког коња дао олимпијском шампиону у рвању Абдулрашиду Садулајеву кога москвски радио критикује због насилничке вожње блиставим аутомобилом БМW.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво