Ако волите кошарку, ово морате знати о кошаркашким паркетима

Уколико са друштвом рекреaтивно играте баксет у некој школској сали, има неколико ствари по којима се не разликујете пуно од Леброна Џејмса и његових Лејкерса. Једна од њих је та што игру под обручима играте на паркету. Иако се о дрвеној кошаркашкој подлози говори ретко и она се доживљава као некаква дата ствар, она је и те како важна за квалитет саме игре. Од чега се прави, како се поставља, како одржава и шта све "трпи" кошаркашки паркет открива нови "Продужетак".

Кошарка као игра настала је крајем XIX века и од тада се играла на разним подлогама, попут шљаке и бетона. Ипак, професионално се у Европи игра на паркету од средине прошлог столећа, док је у Америци то било нешто раније.

Просечан посматрач кошаркашког меча, што у дворани што на ТВ-у, не обраћа превише пажње на сам паркет, његова важност за квалитет игре и сигурност актера је изузетно важна.

Да би смо сазнали како се бира, како поставља а како одржава дрвена кошаркашка подлога, посетили смо компaнију "Мускулус", која је један од лидера у постављању спортских паркета у региону.

Они су недавно променили комплетан паркет у хали "Александар Николић", а нешто раније и у београдској "Штарк Арени". Наш саговорник био је Матеја Матејић, и сам бивши кошаркаш, који је сада у игри, али на знатно другачији начин.

Инсталација паркета - све по потреби  

Прво питање за њега било које врсте дрвета се користе за кошаркашке терене?

"Најчешће смо постављали у нашеој регији су буква, јасен и јавор, са тим што највећи примат има буква, управо због неког техничког одржавања на нашим просторима, јер хале код нас за разлику од Америке или западне Европе немају толико новца за одржавање", објашњава Матеја на почетку и наставља:

"Што се тиче хала у Америци, тамо најчешће постављају јаворов паркет, због канадског јавора и огромног пространства које тамо постоји. Иначе, не постоје неке велике разлике, јер сви ти спортски паркети морају да имају неки одређени сертификат који одговара Фиба стандардима или НБА стандардима".

А да ли постоји разлика у начину инсталације паркета?

"Да, постоји, и све зависи од тога која је намена хале. Код нас постављамо 'блубат' за мање површине, 'унобат' за већу фреквентност и 'портабл' под, који је на расклапање и најсличнији оном у Београдској арени или неким сличним аренама".

"Када говоримо о школским дворанама које су мањих површина, ту се користи паркет који иде на 'блубат', односно на најобичније штафне, где се тражи идеално равна цемента кошуља. У већим халама, где је фреквентност већа, ставља се 'унобат' паркет, на подконструкцију, који је дебљи и чвршћи и одговара више за професионално бављење спортом", открива Матеја и онда открива како се ради за "портабл" подовима.

"Тај паркет се јако брзо поставља и јако брзо скида, и одговара мултифункционалним објектима, у којима се смењују догађају веома брзо. У принципу, десетак људи који раде на том објекту могу да поставе односно склоне паркет за три до четири сата".

Налепи, али пази 

Интересантна компонента модерних паркета су и рекламне налепнице (у круговима рекета и на центру), а које су умеле да буду и узрок повреда играча. Недавно је Унија играча Евролиге успела да се избори за њихово уклањење из рекета.

"Налепнице које иду на паркет само требају да прате стандарде који су дати од стране Фиба или било које друге лиге, да прате стандарде који су везани за кошарку, а све то да не би долазило до клизања и повреде играча", каже он и појашњава:

"У принципу, налепнице треба што пре скидати са паркета после утакмица, што донекле одговара и тржишту, јер некад исту халу деле два-три тима, или неки тим има више неких спонзора и зато се и стављају налепнице. Лично мислим да је боље фарбати кошаркашки терен. Међутим, ту долази до проблема јер би након прекида сарадње са неким спонзором цео паркет морао да се мења или поновно хоблује".

Такође, битна а невидљива је важност утицаја паркета на одскок лопте и трчање играча, али се исто тако мора знати како паркет реагује на тежину конструкције коша, па и трибина.

"Треба да се обрати пажња да ли паркет има стандард за одскок лопте, да се води рачуна да он не буде сувише клизав или да му не 'запне' нога, већ да има нормалан раскорак приликом трчања. Обраћа се пажња и на тежину коју паркет трпи, јер се често кошеви, који су јако тешки и имају по тону, померају по паркету. Или, имамо трибине које су такође веома тешке а које некада улазе у терен због публике. То су те неке ситнице, на које људи не обраћају пажњу, али које су веома важне за очување квалитета паркета", закључује Матеја.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво