Читај ми!

Бициклизам

Рикардо Рико на трци "Кроз Србију"

Један од најконтроверзнијих светских бициклиста Италијан Рикардо Рико (28 година) како се сазнаје, ће учествовати на трци „Кроз Србију“ од 13. до 19. јуна са хрватском континенталном профи екипом Меридиан Камен (Пазин) коју води некадашњи југословенски репрезентативац и један од првих професионалаца у југословенском бициклизму Словенац Винко Полончић.

"Он је лиценциран за овај тим чију смо пријаву прихватили, али још нисмо добили и коначан списак возача за нашу трку", каже спортски директор трке „Кроз Србију" Александар Миленковић.

Рико је избачен са Тура у јулу 2008. као члан екипе Соније Дувал, пошто је утврђено да је позитиван на једну варијатну еротропоетина (ЦЕРА). Касније је саопштено и да је Рико покушао да избегне допинг контролу али је ухваћен јер се заглавио колима у саобраћају. Признао је, потом, на саслушању да је и пре Тура 2008. користио ЕПО хормон и да је у све био укључен и др Сантућионе. Прво је осуђен на 20 месеци забране такмичења да би крајем 2008. Италијански олимпијски комитет (КОНИ) преиначио казну на две године забране такмичења. После жалбе Суду за арбитражу у спорту у Лозани казна је смањена на 20 месеци „због сарадње са истражним органима".

По истеку казне, Рико је потписао уговор са холандском екипом Вакансолеи али је и ту имао проблема, јер је у фебруару 2011. био умешан у скандал пошто је сам себи давао трансфузију. Екипа га је одмах отпустила. Не би се открило да није хитно смештен у болницу због бубрежних проблема и лекарима је признао да је користио 25 дана стару сопствену крв. Негирао је покушај допингвања тврдећи да је одустао до бициклизма и да је пронашао нову професију - бармен. За ово никада није против њега покренут поступак.

Клуб Аморе Вита понудио му је за ову сезону уговор истичући да је одлежао казну и да се показао веома добро сарађујући са италијанском полицијом, али до потписа није дошло, па га је лиценцирала за ову сезону хрватска екипа Меридан Камен из Пазина.

Рико је највећи успех у каријери забележио освајањем другог места на Ђиру 2008. уз две победе у етапама, првој и осмој и на крају је понео и мајицу најбољег младог возача. Годину дана пре тога био је шести на Ђиру уз победу у 15. етапи. Био је те године и други на „Око Ломбардије" и најбољи спринтер на „Тирено - Адриатико" уз победу у етапи.

У 2006. је победио „Јапан куп", као и етапу на „Копи - Бартали". У 2005. победио је на „Сетимана циклистика Ломбарда" и славио је у две етапе.

Прошле године победио је на „Копа Сабатини" и на „Око Аустрије" (уз две етапне победе), био је други на „Сетимана Ломбарда"(уз две поебде у етапи и мајицу најбољег спринтера) и други на „Тирено Адриатико" уз две етапне победе.

Трка „Кроз Србију" староваће 13. јуна из Руме и после седам етапа завршиће се 19. јуна у Београду

Распоред етапа 51. трке „Кроз Србију"

Прва, 13. јун: Рума (кружна, 111,6 км)
Друга, 14. јун: Бања Ковиљача - Пале (Република Српска, 166,5 км)
Трећа, 15. јун: Пале - Бајина Башта (171,7 км)
Четврта, 16. јун: Ужице - Ниш (233 км)
Пета, 17. јун. Ниш - Соко бања (84,5 км)
Шеста, 18. јун: Соко бања - Кладово (189,5 км)
Седма, 19. јун: Лепенски вир - Београд (168 км)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара