Исток јуриша на Стенли куп

Осам најбоље пласираних екипа источне конференције НХЛ лиге почиње своју борбу за Стенли куп. Вашингтон против Њујорка, Филаделфија против Бафала, Бостон на Монтреал, Питсбург на Тампу, екипа која прва дође до четири победе иде у наредну рунду.

Свака екипа је одиграла по 82 утакмице, а само ће 16, по осам из источне и западне конференције, наставити борбу за Стенли куп. Лигашки део америчске професионалне хокејашке Лиге, популарног НХЛ-а је завршен, а у среду почиње плеј оф.

Вашингтон капиталс - Њујорк ренџерс

Водеће екипа источне конференције, Вашингтон капиталси састају се са осмопласираним Њујорк ренџерсима. Момци из америчке престонице, тотално су подбацили прошле године, па ће хокејашки велемајстор Овечкин са друговима покушати да надокнади пропуштено.

Екипу Вашингтона је до ове сезоне одликовао страшан напад, али од овог првенства, Капиталси су променили филозофију, и кренули да обраћају пажњу да одбрану. Управо их је слабија одбрана коштала прошлогодишњег испадања из плеј офа.

Ипак велики проблем за Кепитлсе је повреда важних одбрамбених играча, Мајка Грина и Тома Потија, док ће Денис Вајдман сигурно пропустити први круг плеј офа.

На другој страни Њујорк ренџерси, некад страх и трепет лиге, данас је само бледа сенка моћне екипе. Са нејаким тимом, игра Њујорка пре свега зависи од шведског голмана Хенрика Лундквиста, тако да су минималне шансе да овај тим направи неко изненађење.

Филаделфија флајерс - Бафало сејберс

Другопласирани Филаделфија флајерси за противника ће имати седмопласирану екипу истока, Бафало сејберсе. Момци из Филаделфије, који су прошле године у финалу изгубили од Чикага, пробаће да ове године коначно заседну на хокејашки престо.

Флајерси се ослањају на моћан напад, најбољи у конференцији и други у целој лиги. Ударне игле екипе су Клод Жиро, који је трећи асистент конференције, и Џеф Картер, други најбољи стрелац на истоку.

Једина слабост Филаделфије је игра њених специјалних тимова. Ова екипа се налази тек на 19 месту по реализацији играча више, док су на скромној 15. позицији по пеналима.

На другој страни Бафало, иако је због повреде изгубио најбољег играча Дерека Роја, успео је да остане у врху лиге по броју постигнутих погодака. Иако се најбољи стрелац екипе Томас Венек налази тек на 17 месту по броју постигнутих голова, Бафало је четврта најефикаснија екипа на истоку. То значи да голове за Сејберсе постиже велики број играча, што је и највећа снага екипе.

Највећа мана Сејберса остаје одбрана, због које се ова екипа и нашла тек на седмом месту источне конференције.

Бостон бруинс - Монтреал канедијенс

Екипа Бостон бруинса интересантна је за нас јер у њој игра Канађанин српског порекла, Милан Лучић. Имајући у виду да у овом спорту ретко играју играчи са ових простора, Лучић би могао да буде довољан разлог да људи у Србији буду уз Бруинсе.

Милан је један од најбољих, али и најчвршћих играча у НХЛ лиги. Ове сезоне је постигао 30 голова и укњижио 32 асистенције. Осим сјајне игре на леду, не зазире од тога да укрсти и песнице са противницима, па је постао познат и по атрактивним тучама али и искључењима.

Иначе цела екипа Бостона ове године игра сјајно, а екипа има најбољу гол разлику на истоку са 246 датих и 195 примљена гола.

Велики проблем ове екипе је игра специјалних тимова. Бруинси заузимају тек 20. место по реализацији напада са играчем више, са само 16 одсто ефикасности. Нешто су бољи у извођењу пенала, где заизимају 15. место. Такође у екипи неће бити сјајног офанзивца, Марка Саварда, али је екипа и без њега успела да оствари добар нападачки учинак.

На другој страни екипа Монтреала покушаће да понови успех од прошле сезоне, када су у прве две рунде избацили најбоље екипе истока, Вашингон и Питсбург.

Као и прошле године, Монртеал ће се ослонити на сјајног голмана Карија Прајса, који по учинку један од пет најбољих чувара мреже у лиги. Овај успех је још већи ако се има у виду чињеница да су Канедијенси друга екипа према чијем је голу упућено највише удараца. Питање је да ли ће и ове године сјајна форма голмана моћи да им обезбеди пролазак у наредну рунду плеј офа.

Питсбург пингвинс - Тампа беј лајтнинг

Момци из Питсбурга ове године муче се због повредама најбољих играча, Крозбија и Маљкина. Због тога, Пингвинси који су познати по сјајном голгетерском учинку, заузели су тек 14 место у лиги по броју датих погодака. Лошији учинак напада покрила је одбрана Питсбурга, која је у просеку примала 2,4 гола по мечу, што је четврти најбољи учинак на истоку.

И у плеј офу највећи хендикеп Питсбурга биће повреде најбољих играча екипе. Мале су шансе да се Маљкин врати у екипу, док Крозби скоро сигурно неће бити спреман за прву рунду.

Управо то је шанса Тампа беја, који би могао да искористи повреде најбољих противничких играча да се пласира у наредну рунду. Екипа, чије су утакмице најузбудљивије у лиги, у својим редовима има веома талентоване играче, који би могли већ ове године да направе изненађење.

Најбољи стрелац екипе је Стивен Стамкос који је са 45 погодака други најбољи стрелац лиге. Ако томе додамо његовог саиграча Мартина Сент Луиса који је са 31 постигнутим голом и 68 асистенција један од двојице најбољих офанзивних играча у лиги, јасно је да Тампа има свој арсенал оружја.

Највећи проблем ове екипе је позиција голмана. Први голман Двејн Ролсон један је од најлошијих чувара мреже у лиги, тако да, уколико не подигне форму, талентовану екипу Тампе могао би већ у првом колу могао би да чека бродолом.

Треба поменути да екипа која прва оствари четири победе иде у наредну рунду плеј офа. У уторак представљање парова западне конференције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара