Читај ми!

Законом на "сиву зону"

Закон ће уредити спорт, први су утисци након усвајања новог Закона. Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић оценила је у Београду да је национални систем спорта досад углавном функционисао на принципу ентузијазма и импровизације, а да ће нови Закон обезбедити уређен систем, без "сиве зоне".

По речима министарке, после прошлонедељног усвајања Закона "имамо уређену област са нужним оквирима за функционисање у циљу постизања врхунских резултата", а улога менаџера је значајна због стварања оптималних услова за рад - с обзиром да се такмичари и стручњаци морају посветити обавезама друге врсте.

"Неопходност ентузијазма не спорим, али на њему не може почивати систем спорта. Импровизација је била производ застарелог Закона који је омогућавао постојање сиве зоне. Систем је сада уређен и резултати ће то и потврдити", навела је министарка на Тањуговом округлом столу "Менадзменет у спорту и врхунски резултати".

Самарџић Марковић је нагласила да менаџери морају бити лиценциране, професионално обучене, искусне особе како би наш спорт оправдао епитет "најбољег извозног производа".
Министарство се трудило и да начини адекватан правилник у чијем систему номенклатуре "менаџери неће бити препознавани као ловци у мутном", већ ће им припасти место у складу са њиховом важношћу и професионалношћу, додала је министарка, најављујући правилник о лиценцирању.

"Темеље врхуских резултата не постављају нужно само такмичари, већ сви који учествују у успостављању и реализацији система спорта, међу којима су и менаџери", закључила је Самарџић Марковић.

Атанасов: Створени услови за врхунске резултате

Системом који у српски спорт уводи нови Закон, створени су услови да очекујемо врхунске резултате наших представника на домаћим и светским борилиштима, сматра помоцник министра омладине и спорта Драган Атанасов.

Атанасов је, на Танјуговом округлом столу "Менаџменет у спорту и врхунски резултати", нагласио потребу заједничког деловања владиног и невладиног сектора, посебно у  предолимпијској години.

"Законом смо поставили обавезу доношења нове петогодишње стратегије на републичком, али и нивоу локалних самоуправа где у пракси нема довољно добрих резултата. Неопходни су локални акциони планови, а пре свега су незаобилазни контакти са свим министарствима и институцијама чије деловање задире у домен спорта", навео је Атанасов.

Спој менаџмента и врхунског спорта је, као тврди, незаобилазан у новој законској регулативи која би требало да одговори највишим критеријумима, ради унапређења резултата по којима је Србија позната у светским оквирима.

"Активности Министарства односе се и на борбу против насиља, а важну улогу у читавом систему има и Анти-допинг агенција. Савет за спорт је формиран пре годину дана и у њему је улога менаџера препозната као значајна", додао је помоћник ресорног министра.

Петогодишња стратегија је, како је додао, веома важна и за рад Спортског савеза Србије (С С С) као највеће невладине организације на Балкану која се ослања на гранске савезе и струковна удружења.

"Такође, Законом је јасно дефинасана улога клубова, дефинисана транспарентност финансирања, пре свега гранских савеза (96) на годишњем нивоу, као и стручни надзор посебно одређених лица (инспектора). Отворена је и могућност финансирања додатних програма средствима из игра на срећу", рекао је Атанасов.

"За развој врхунског спорта и менаџмента важна је и категоризација спортова и спортиста. Буџет за ову годину је увећан - С С С ће се бринути о неолимпијским спортовима, док су олимпијци и параолимпијци у надлежности ОКС. Имамо коначно систем, знамао ко, за шта и пред ким ће одговаратаи за државне програме", закључио је Атанасов.

На округлом столу су учествовали и министарка Снежана Самарџић Марковић, спортски менаџери Зоран Павловић и Борис Васковић, спортски директор ФК Црвена Звезда Ђорђе Стефановић и генерални директор ФК Партизан Дарко Грубор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара