Армстронг преварант?

Уколико се последње оптужбе против Армстронга за допинг докажу, то ће представљати највећу превару у историји спорта, тврди амерички магазин "Спортс илустрејтед". Нову истрагу против америчког бициклисте води Џеф Новицки, који је већ открио допинге код бејзбол легенде Берија Бондса и атлетичарке Мерион Џоунс.

Ленс Армстронг, легенда бициклизма, поново се налази под истрагом због сумње за допинг. За разлику од многих ранијих случајева, судећи према писању америчког магазина Спортс илустрејтед (Sports Illustrated), ово су досад најозбиљније оптужбе на рачун Армстронга.

Овај магазин наводи да, уколико се оптужбе на Армстронгов рачун  испоставе као тачне, то ће представљати једну од највећих откривених превара у историји професионалног спорта.

Истрагу у овом случају води чувени агент Америчке упораве за храну и лекове, Џеф Новицки, који је постао чувен када је открио случајеве допинга код бејзбол легенде, Берија Бондса, и америчке атлетичарке и олимпијске шампионке Мерион Џоунс.

Контраверзе око допинга пратиле су Армстронга скоро целу каријеру. Иако је неколико пута на тестовима крви код познатог бициклисте евидентиран повишен ниво тестостерона, као и присуство неких нелегалних суптанци, на поновљеним тестирањима ове резултати су поништени, доводећи у сумњу да је у питању заташкавање.

Једна од највећих контраверзи везаних за седмоструког победника Тур де Франса, везан је за његову сарадњу са италијанским доктором, Микелеом Фераријем, за кога се установило да је учествово у допинговању професионалних спортиста.

Ово је избило на светлост дана када је италијанска полиција претражила стан Армстронговог друга из екипе, Јарослава Поповича, и на његовом компјутеру нашла мејлове које повезују америчког бициклисту са осуђеним доктором.

Последње оптужбе на Армстронгов рачун дошле су прошлог маја од Флојда Ландиса, који се такође налазио у Армстронговом бициклистичком тиму.

Овај, сада пензионисани бициклиста, подсетио је да је Армстронг често имао обичај да путује приватним авионом, јер је царинска контрола на тим летовима слабија.

Ипак, када је 2003. године Армстронг са тимом допутовао у Сент Мориц, царинска контрола тражила је од америчког бициклисте да му прегледа торбе. Ландис сведочи да је тада откривена пуна торба разних лекова и шприцева, чији су називи исписани на шпанском.

Армстронг је тад тражио од једног колеге из тима да увери царинике да су лекови у ствари витамини, а да шприцеви служе за убризгавање витаминских инјекција. Ландис је рекао да су после много оклевања цариници на крају ипак пустили Армстронга и његов тим да прођу.

Новинари Спортс илустрејтеда који извештавају о овом случају тврде да су дошли до неколико стотина страна материјала чије ће делове објавити за неколико дана.

Иначе, када су новинари контактирали са Армстронгом да коментарише последњу истрагу која се води против њега, познати бициклиста их је одбио на веома непристојан начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара