Бициклизам

Забрана за Стевића

Међународна бициклистичка унија (УЦИ) забранила је српском репрезентативцу Ивану Стевићу да стартује у друмској трци за елиту на Првенству света у Мелбурну 3.октобра пошто је против њега вођен поступак због наводног учешћа у допинг афери 2008. године.

О овој одлуци обавештен је и Бициклистички савез Србије (БСС), као и агенција за борбу против допинговања Србије (АДАС).

Поводом овог случаја БСС је издао званично саопштење у којем се истиче да наш национални Савез до поласка репрезентативаца у Аустралију 22. септембра није обавештен да ли је Стевићу забрањено да се такмичи и какав има статус.

"Знали смо да је против Стевића вођен поступак пред Судом за арбитражу у спорту, а УЦИ нас је обавестио да је он кажњен двогодишњом забраном учествовања на тркама само у Италији и да му је казна истекла 17. септембра 2010. Истовремено, УЦИ је затражио од БСС да покрене поступак против Стевића на основу одлуке Арбитражног суда", стоји, између осталог, у саопштењу БСС.

Наводи се да у целом случају има пуно нејасноћа, поготово што Стевићу нико није забранио наступ на тркама које су под ингеренцијом УЦИ, али је селектор репрезентације Србије Радиша Чубрић у личном контакту са председником УЦИ Патриком Меквејдом добио потврду да Стевић не може да стартује на Светском првенству, без других објашњења.

"Стевић је очајан. Њему је суспензија истекла 17. септембра, али је УЦИ из само њима знаних разлога ретроактивно отворио случај, иако је је на суђењу у Лозани Стевићев адвокатски тим  саопштио да се после одлуке Суда за арбитражу у спорту 'Међународна бициклистичка унија неће више оглашавати у овом случају'. УЦИ га је пустио да две године вози на свим тркама у свету, а нашао је тек уочи Светског првенства да га обавести да ће се против њега још једном водити поступак", рекао је Чубрић.

Бициклистики савез је по налогу УЦИ започео поступак и затражио од Стевића изјаву када се врати из Аустралије.

Стевића је Олимпијски комитет Италије (КОНИ) у септембру 2008, пошто је наводно закључио истрагу из 2004, казнио доживотном забраном такмичења, јер је наводно наш олимпијац био умешан у допинг аферу када је осуђен италијански лекар Карло Сантућоне и још десетак тренера и такмичара због "поседовања, коришћења и продаје недозвољених препарата и посета доктору Сантућонеу".

У хотелској соби, коју је Стевић делио са још три возача тима Тојота-Јунајтед, пронађени су недозвољени препарати у полицијској рацији док је екипа била на трци.

Стевић се жалио Суду за арбитражу у спорту и у марту 2009. је процес закључен поништењем одлуке о доживотној забрани такмичења. Српском бициклисти је од свих оптужби остала једна "за поседовање са намером да користи недозвољене препарате" и пресуда КОНИ је преиначена на двогодишњу забрану такмичења у Италији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво