Јуре Франко за РТС: Као да сам данас освојио медаљу у Сарајеву, одспавао сам на поду између две вожње

Јуре Франко, скијаш који је пре 40 година обрадовао целу Југославију освајањем сребрне медаље на Зимским олимпијским играма у Сарајеву, каже за РТС да је јуче дошао у главни град Босне и Херцеговине и већ три пута се расплакао. Каже да је његова медаља заједнички успех и да су га тако сви и доживљавали. Признаје да је између две вожње на Бјелашници одспавао на поду монтажне куће која је била пуна политичара.

На данашњи дан пре тачно 40 година почеле су Зимске олимпијске игре у Сарајеву, прве у једној комунистичкој земљи. Јунак некадашње заједничке државе постао је Јуре Франко, 21-годишњи скијаш из Нове Горице који је освојио сребрну медаљу.

У велеслаломској трци на Бјелашници, Франко је био други. Окитио се сребром, цела Југославија је славила, а Сарајлије су на церемонији доделе медаља у Скендерији сковале чувени слоган: "Волимо Јурека више од бурека!"

Четири деценије након великог успеха, Франко у ексклузивном разговору за РТС каже да је у Сарајеву и данас као да се вратио у 1984. Најављује да ће са великим задовољством отићи на Бјелашницу да се подсети где је постигао велики резултат и, како каже - велику заједничку победу.

"Као да се данас десило. Јуче сам дошао у Сарајево и мислим да сам се већ три пута расплакао. Емоције излазе стално. Подсећаш се стално на мале ствари и моменте који су толико значили, не само мени него свима нама у тадашњој Југославији", каже Франко за РТС.

Наглашава да је његова медаља заједнички успех и да су га тако сви и доживљавали. Сећа се да је друга вожња био, како каже, бескомпромисни напад. Истиче да није "запао у тензију и трему", већ је успео да одвози као што је желео.

"Остало ми је у сећању самопоуздање са којим сам кренуо са 21 годином, да не кажем са теретом од 22 милиона људи на леђима, али сам успео то да превазиђем и да се фокусирам на оно што је било потребно да се дође до резултата. То ми је такмичарски најлепша успомена", истиче Франко.

"Сео сам на под и заспао за 15 минута"

На питање да ли је истина или измишљена прича да је између две вожње мало одспавао, Јуре Франко каже да је истина и да постоји фотографија као доказ.

"На циљу смо имали монтажне куће које су биле на располагању нашој репрезентацији, да бисмо имали предност над другим нацијама које нису имале између две вожње где да одморе. Било је прелепо намештено и могло је да се легне. Између две вожње смо долазили тамо како бисмо се одморили и мало загрејали", прича Франко.

Југословенски скијаш се сећа да је кућа била пуна тадашњих југословенских политичара који су заузели оно што је било предвиђено и осмишљено за такмичаре.

"Остала је једна мала соба, без грејања и без било чега. Тамо сам сео на под и заспао за 15 минута јер је након прве вожње оптерећење спало са леђа. Био сам слободан да идем у пун напад у другој вожњи", каже Франко.

"Свако од нас из бивше Југославије био је некако везан за Сарајево"

Франко истиче да и данас, не само у Сарајеву, већ широм бивше Југославије, крену емоције када људи схвате да је он Јурек из чувеног слогана "Волимо Јурека више од бурека".

"Крену прелепе успомене на тај период. То је оно што нас веже јер свако од нас из бивше Југославије био је некако везан за Сарајево. Неко је дошао само у посету, неко је радио као таксиста, други као кувар, трећи су били инжињери, камермани... То је била толико велика организација и велики подухват, да је само једна велика земља, као што је тадашња Југославија, могла успети то да направи", каже Франко.

Истиче да често долази у Београд и да се радује свакој следећој посети главном граду Србије.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво