Турнир није био узалудан

Искрено се надам да турнир неће бити узалудан, јер је показао наше и добре и лоше стране, што ће нам бити од користи у наредном, изузетно важном циклусу квалификација, рекао је за РТС селектор Србије Игор Колаковић после победе над САД у последњем колу Светског купа у Јапану.

Мушка одбојкашка репрезентација Србије завршила је данас такмичење на Светском купу у Јапану победом над Сједињеним Америчким Државама од 3:0 у сетовима (25:23, 25:17 и 25:19).

Тиме је наша репрезентација, са 15 бодова и укупним скором од пет победа и шест пораза, заузела осмо место у конкуренцији 12 најбољих тимова света, пропустивши прилику да се већ у овој години пласира на Олимпијске игре у Лондону.

Наши одбојкаши опростили су се од напорног такмичења у Јапану, где су у 15 дана у три различита града одиграли 11 мечева, са четири узастопна тријумфа, међу којима је и онај над светским прваком Бразилом.

Глатку победу последњег дана турнира над олимпијским шампионом Сједињеним Државама наш селектор је прокоментарисао следећим речима: "Наш ритам је данас био добар. Након две матине утакмице које су почеле у 11 сати ујутру, коначно смо добили поподневни термин од пет сати. Били смо добро усклађени и жељни победе. Увек играмо добро против САД, то је био велики изазов за нас. Имали смо мотивацију да турнир завршимо победом јер онда ствари лепше изгледају".

У осврту на турнир у Јапану који је наш тим почео серијом пораза а завршио серијом победа, успут савладавши и домаћине Јапанце пред њиховом бучном публиком, селектор Игор Колаковић рекао је новинару РТС-а у Токију да је наша селекција на такмичење дошла касно и са више повређених играча.

"Морам рећи да је ово био изузетно тежак турнир за који очигледно нисмо били спремни, ни физички ни ментално. Дошли смо непосредно пред почетак турнира, па се у прва два меча видело да апсолутно немамо свежину и фокус. Међутим, ствари су се током турнира мењале у смислу да смо схватили да упркос свему морамо да одиграмо тешке мечеве и да повређени играчи морају да се опораве како бисмо имали прави континуитет игара. То се одвијало негде у време након одласка из Осаке. Тада су млади играчи преузели терет у два тешка меча против Русије и Италије, да бисмо на крају остварили четири победе, што је показало наш квалитет али и слабост, јер, на жалост, нисмо могли да одиграмо читав турнир у континуитету", навео је селектор.

Селектор Србије изразио је наду да ће искуство са такмичења у Јапану бити од користи у предстојећим борбама за квалификације за Олимијаду.

"Искрено се надам да турнир неће бити узалудан, јер је показао наше и добре и лоше стране, што ће нам бити од користи у наредном, изузетно важном циклусу квалификација", истикао је Колаковић.

Репрезентација Србије ће у мају следеће године покушати да избори карту за Олимпијске игре у Лондону на турниру који ће бити одржан у Бугарској, а на којем ће учествовати осам најбоље рангираних европских селекција међу онима које у току ове године нису успеле да обезбеде пласман на Олимпијаду.

"То је практично мини Европско првенство, на којем ће осам репрезентација морати да се за шест дана избори за само једно место које води на олимпијске игре. То ће бити изузетно тешко. Ми ћемо наш процес припрема почети по завршетку клупских првенстава у којима играју наши играчи средином априла. Још је рано говорити о очекивањима, али како се тај турнир буде ближио тако ће, мислим, расти и очекивање, а то је да се Србија нађе на олимпијади", рекао је селектор српских одбојкаша.

Упитан да прокоментарише смену генерација у нашој селекцији Колаковић је нагласио да се у Србији врло добро ради у свим старосним категоријама и изразио уверење да је будућност наше мушке одбојке сигурна.

"Тешко је у одбојци стално бити у врху и стално играти велике мечеве али Србија ће у свим категоријама увек бити на великим такмичењима. Важно је да очувамо тај континуитет наступа на великим такмичењима, а онда ће и доћи одличја, као што је то било и у ранијим генерацијама", сматра Колаковић.

Капитен наше репрезентације Иван Миљковић по завршетку утакмице у Токију изјавио је да наши одбојкаши доживљавају сваку утакмицу као једнако важну без обзира на то ко је противник, те да је разлог за убедљиви тријумф над Сједнињеним Државама успон форме и жеља да се турнир добро оконча.

"У последње четири утакмице повратили смо свежину и надвладали део повреда," рекао је Миљковић.

О могућностима да се пласман на Олимпијске игре оствари на турниру у Бугарској Миљковић је рекао: "Још је рано говорити о прогнозама. Ми играчи се сада враћамо обавезама у својим клубовима до априла када ћемо се добро припремити за квалификације."

На турниру у Јапану пласман на Олимпијске игре у Лондону оствариле су екипе Русије, Пољске и Бразила, што значи да ће европском шампиону Србији највечи ривали у наредној фази квалификација за олимпијаду бити Италија и домаћин Бугарска.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво